Narodno blagostanje

Страна 650

— Sve parne mašine izgrađene su na principu da se toplotna energija sadržana u uglju putem zagrejavanja vode i pretvaranja njenog u paru iransformira u kinetičku energiju kretanja. Rudolf Dizel, pronalazač dizelovih motora, pokušao je da ta pretvaranja energije izvrši bez upotrebe vode direktnim sagorevaniem uglja u motoru. Opiti su tek ovih dana uspeli, kako piše »Frankfurter Zeitung«, nekom R. Pavlikovskom iz Gerlica.

— Albanska proizvodnja nafte razviia se sve bržim tempom. Samo 1933 izdano je 15 koncesija. Najvažnije izvore eksploatiše talijansko železničko društvo Azienda Italiana Petroli Albania, koje je izgradilo postrojenja sa kapacitetom od 300.000 t i ima mrežu cevi za transport nafte do mora u dužini od 80 km. Uopšte talijanski kapital drži u svojim rukama najviše vrela i čini velike napore da što više pojača proizvodnju. U tome ga pomaže njegova vlada koja ie dosada odobrila oko 300 mil. lira kredita radi pojačanja produkcije i vršenja probnih bušenja.

— Jugoslovenska rudarska proizvodnja u prvom polugodištu 1938 je znatno porasla prema laniskoj. Od 27 glavnih proizvoda kod 21 ie zabeleženo povećanje од 2—142% а samo kod 6 opadanje produkcije. Proizvođnia kamenog uglia 1,8 mil. (1,6 mil.), lignita 575.890 (475.299) zemnog plina 1,1 mil. m? (804.000), gvozdene rude 306.449 (287.001), boksita 168.152 (137.141), bakarne rude 365.039 (315.289) i olovne rude 449.799 (377.254). |

TRGOVINA

— Ovih dana održaće se u Novom Sadu konferencija delegacija svih naših berza na kojoj će se raspraviti pitanje izrade novih i dopune postojećih berzanskih uzansa i druga pitania kao o količini vlage u kukuruzu za meliavu, snošenju troškova tovarnog lista, ustanovlienjiu roka za vanparničnu ekspertizu i odrediti tipove brašna.

— ApreHTHCKa BMajna добила је овлаштење од парламента да може у случају потребе да одреди минималне цене за нову пшеницу, ланено семе и кукуруз и, ако нађе за нужно, да да фармерима помоћ.

— Амерички сенатор Питман израдио је план по коме би се памук из С.А.Д. продавао за сребро и то 10 фунти (4,5 кг) памука за 1 унцу сребра (28,35 гр.). На тај начин би државна благајна добила 670 мил. унци сребра. Фармерима би се плаћало по том плану 12,9 центи за 1 фунту памука. Пошто се за 1 унцу сребра плаћа 44 цента, то би извозна цена памука износила 4,4 цента по фунти.

— Уговор о међународном картелу феросилиција продужен је за годину дана. Пошто са америчким произвођачима постоји уговор да они неће конкурисати на европском а европски на америчком тржишту и пошто у Европи нема сада аутсајдера, сматра се да ће то повољно деловати на цене,

NOVČARSTVO

— Stran kapital u SAD iznosio je 1938 krajem juna 3,026 miliona prema 3,207 mil. krajem marta i 3,410 krajem juna 1937. U drugoj četvrti 1938 inostranstvo je kupilo hartila od vrednosti u iznosu od 29,5 mil. prema 23,6 u prvoj. Engleska, Holandija, Kanada i Francuska samo su prodavale. Za prvih 6 meseci otišlo je iz SAD stranog kapitala u iznosu od 374,5 mil. i to 44,9 mil. u Francusku, 45,9 u Holandiju, 193 mil. u Švajcarsku i 84 mil. na Daleki istok. Došlo je iz Engleske 103,9 mil., 13,7 mil. iz Nemačke i 8,6 mil. iz Kanade.

— Jugoslavenska Narodna banka izvestila je ovlaštene zavode da svaki treba da stvori račun kod Švajcarske Narodne banke, pošto će se isplata uvezene švajcarske robe a tako isto i naplata naše vršiti isključivo preko računa iste.

— Engleski ministar spoljnih poslova izjavio je ovih dana da je Čehoslovačka tražila kredit od 30 mil. funti. En-

'

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ _

__Бр, 41.

gleska vlada je nameravala da: ioj stavi odmah na raspoloženje

10 mil. funti, ali raspoloženje. na londonskom tržištu kapitala

je takovo da nema nikakvog izgleda da bi mogao uspeti neki čehoslovački zajam pa makar za njega jemčila engleska vlada.

— U septembru ove godine na londonskom tržištu .kapitala izvršena je emisija u iznosu od 1,65 mil. funti prema 2,18 mil. u avgustu. Uzrok ovako malom obimu emisija je zategnuta politička situacija u Evropi. Do kraja septembra о. g. ukupna suma emisija iznosila je 93,07 mil. funti.

— Prošlogodišnji zbor akcionara Prizada rešio je da se poveća glavnica na 50 mil. din. Dosada je ona povišena .na 40 mil. emisijom novih akcija u vrednosti od 25 mil. din., koje su već uplaćene. Sada će se pre ovogodišnjeg zbora žzvršiti emisija 10.000. akcija po 1.000 din. da bi se glavnica POvišia na 50 mil. din. kao što je odlučeno lane.

— У Сједињеним америчким државама ликвидиране су ових дана 24 народне банке које су се још од 1933 налазиле под стечајем. Повериоци су добили 17,9 мил. долара или .84,89/ својих потраживања. Тиме се број ликвчдираних банака од 1983 до данас попео на 1149. Дугови њихови износили су 596,4 мил. Од тога је повериоцима исплаћено 80,59. Досада је санирано 42 народне банке. Целокупна сума која је исплаћена до августа ове годике повериоцима банака, које су било ликвидиране било да се још налазе под стечајем, износи 918,5 мил. долара.

— Grčka Agrarna banka rešila je da daje seljacima lombardne zajmove do 80% pijačne cene. Ovom merom misli se olakšati prodaja pamuka i pobolišati cene.

JAVNE FINANSIJE

— Francuski parlamenat izglasao je izvanredna ovlašćenja vladi da bi mogla preduzeti ekonomske i finansijske mere radi popravke privredne situacije. Stanje državne blagajne, koje je poslednjih meseci bilo nešto povoljnije DOZOTšalo se naglo zbog izdatka u vezi s mobilizaciiom i ostalim ratnim pripremama. Tražeći ovlašćenja u žurbi, vlada zapravo nije ni izradila nikakav program iz koga bi se videlo šta ona misli da učini. Zato su ovlašćenja i data posle vladinih obećanja da neće pribeći izvesnim merama, kao što su devalvacija, kontrola deviznog prometa, obaveznoj konverziji renti, porezu na prihod i rad. Po tim obećanjima vidi se na čiju je sklonost vlada računala. Samo poslednje obećanje vodi računa o raspoloženju levice, a sva su u prilog desnici. Karakteristika situacije pored raspleta srednjeevropske krize je u tom da se s velikom žurbom nastoje da reše mnogi problemi, kod čega se dosada nailazilo na teškoće, U Francuskoi, sa delegacijom vlasti koju je vlada dobila do 15. novembra, odstranjena je politička zapreka toj žurbi. Sa desnice postavlja se odlučnije zahtev da se pristupi »programu stvarnosti«, koji bi trebao da odstrani glavne zapreke koje privreda oseća od socijalnog: zakonodavstva. lako je Daladje, kaže se, socijalistima dao umirujuću izjavu po pitanju svog držanja prema socijalnom zakonodavstvu, po svemu sudeći malo je verovatno da neće doći do krnjenja 40-časovne radne nedelje. Na izVesne veće koncesije biće prisiljena vlada već tim faktom što će morati da se obraća tržištu kapitala. Zasada se pominju dva načina na koje vlada hoće da dođe do novca: revalorizacijom zlata Francuske banke prema sadašnjoj vrednosti franka i raspisivanjem zajma sa specijalnim beneficijama, verovatno s valutnom klauzulom.

— U SAD ponovo. se pokreće pitanje oporezivanja hartija od vrednosti koje su dosada bile oslobođene. Ukupan iznos ovih hartija je 50,22 miliiardi, a od tog iznosa 27,9. milijardi je potpuno oslobođeno, a 29,5 mil. :delomično. Od ukupnog iznosa ovih. hartija, 17,9 milijardi obligacije savezne vlade nalazi·'se kod banaka, a 3,6 milijardi obligacija vlada