Narodno blagostanje

Страва 696

u buduće, bez ikakve ingerencije upravnih vlasti, da određuju cene hlebu po njihovoj računici. Isto tako pekarima je neprijatna i kontrola nadležnih vlasti nad tehničkim i higijenskim uređenjem radnih prostorija, nad uslovima rada i radnim vremenom, kojoj, inače, po zemaliskim zakonima, podleže sva preduzeća i radnje u zemlji. Pekari jednostavno traže da se izuzmu od te kontrole pa da se i to prepusti njihovim organizacijama. Oni su svojom rezolucijom otišli tako daleko, preteći kolektivnom obustavom rada u celoj zemlji __ако se pekari ma iz kojeg kraja zemlje budu i dalje »pro_ganjali od strane Inspekcije rada ili drugih činilaca ·u vezi sa. Uredbom o ograničenju noćnog rada u pekarnicama za Dpo__тоспо osoblje«.

| Pekarskom računicom mi smo se pozabavili više pula. Ona: je uvek bila udešena da opravda konkretne cene. Šta više, jedno vreme pekarsko udruženje u Beogradu toliko se гађотаупо, da je iznetom kalkulacijom proizvodnih troškova 'utvrđivalo kako je pekarski zanat već godinama nerentabilan. A kad su opet bili kavaljeri pa pokazivali izvesnu dobit, onda je ona bila takva da bi kod njenog faktičnog postojanja nestalo mnogo pekarskih radnji.

У последње време ми смо се често освртали на проблем ђунте, па је потребно да истакнемо зашто је важно да га и даље пратимо. Прво зато што је фунта фактично међународни новац, тако да њезина судбина интересује и погађа привреду великог броја земаља. Друго, у подели света на клириншке и неклириншке земље, фунта симболизира још остатке арбитражног система. Све земље, у тежњи да дођу до девиза, окрећу се тим самим према сфери фунте и заинтересоване су на њој.

Пишући прошле недеље о фунти истакли смо политичко неповерење континента, као главни разлог њезине слабости после Минхена. У исто време привредна штампа континента коментарисала је енглеске прилике крајње песимистички, а с енглеске стране одговорено је хладно с тежњом да се поврати поверење у фунту. Та два противположена гледања карактеристична су по том што набрајају исте факторе од којих зависи будућност фунте, само их супротно оцењују.

Различита гледања на будућност фунте

Поред момената које смо изнели у прошлом броју истичу се још и ови. Слабост фунте дошла је и у вези са смањеном активом платежног биланса читавог империја. Трговински биланс Енглеске био је јако пасиван последњих неколикс година, али зато је пасива компензирана великом активом империјалних земаља. Прошлогодишња велика пасива од 100 мил. фунти није се још тако јако осетила у односу према долару јер је амерички биланс плаћања био активан само за 20 мил. фунти. Ове године та бројка ће се попети преко 100 мил., а енглески биланс остаће опет пасиван за толико. Оваква ситуација произишла је из стања светске трговине, па ако се сна продужи још две године, фунта је не може издржати кажу на континенту.

Уочавајући исти проблем „Тће Есопог15Е“ пише у исто време да је монетарна позиција фунте сигурна. Златне залихе Егализационог фонда износиле су у марту 297,8 мил. фунти стерлинга, по цени од 140 шилинга по унци. До краја маја фонд је изгубио много због повлачења француског капитала, али добио је новог злата из рудника, тако да је губитак могао да изнесе око 65 мил. фунти. У јуну и јулу залихе су остале вероватно непромењене. Од 6 августа до 6 октобра изгубио је фонд 120 мил. фунти, али пошто је с друге стране дошло нешто злата округло губитак се може узети за два месеца 100 мил. Од марта до краја септембра смањиле су се залихе за око 165 мил., тако

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Бр, 44

да фонд располаже још са 130. Томе треба додати оних 60 мил. фунти које је фонд уступио Енглеској банци 1936, кад

је она повукла 60 милиона фидуцијарних новчаница. Ових

60 мил. по 85 шилинга по унци, код фонда претстављају по цени од 140 ш. 107 милиона. Он дакле располаже још са 250 мил. фунти, без обзира на злато Енглеске банке, а то је за 110 милиона више него што се рачуна да треба да износи потребни минимум и два пута више него укупне националне резерве пре десет година.

Много више су Енглези забринути политичким неповерењем које се одразило на фунти. Зато је на јачи пад фунте прошле недеље одговорено јачом интервенцијом, тако да је курс према долару скочио са 4,74%/8 на 4,77%/8, висина за коју се тврди да већ претставља прецењеност фунте (најновији паритет за долар рачуна се према нивоу цена на 470). Али сматра се да је то било потребно да би се повратио „морал' фунте стерлинга. Као други разлог јачој интервенцији наводи сеи реакција из Вашингтона која је на крају дошла због наглог пада фунте. Док је правно еластична фунта фактично била стабилна, није се покретало питање граница еластичности. Успостављање морала и

обзир према Америци допринели су да се предлаже уста-

новљење граница у којима ће се вршити контрола фунте, што би практично значило одредити горњу и доњу границу курса. По признању Економиста политичка неизвесност у свету чини фунту неизвесном. А с друге стране и песимисти с континента и Енглези рашћишћавање ситуације очекују тек са опорављањем америчке привреде.

KER ERE ur Er РЕН ЕЕ

[ prošle godine u ovo doba razvoj privredne situaciie u sVetu posmatran je u zaVisnosti od razvoja privrednih prilika u SAD. Tada je Engleska imala još potpun polet i trebalo je samo da mu se američki pridruži, kao drugi motor. Sada su prilike teže, jer engleska konjunktura popušta, a američka, koja bi trebala da izvuče ne samo konjunkturu ostalih zemalja, nego i englesku, potpuno je neizvesna. Ona se više procenjuje s optimizmom, nego što ga opravdava. Izvesno oporavljanje nastupilo je od jula, ali još uvek ono nije dubokog korena. Mnogo je citirana železna industrija, koja iskoriščava oko 50% kapaciteta. Ali na tom nivou ona se drži već nekoliko nedelja, a računa se da ona radi s dobitkom koji joj omogućuje neke investicione planove ako radi sa najmanje 60% kapaciteta. Optimizam je podržavala berza, koja je procenjivala povolino ekonomsku i političku situaciju u zemlji, Prosečni indeks industrijskih papira, koji je u maju bio pao na 107,74 popeo se u julu na 138,53 i krajem septembra na 145 i ројоvinom oktobra na 152. Ovaj optimizam eskontovao je sve dobiti koje su u izgledu za industriju, a u njih se veruje i s toga što se smatra da Ruzvelt neće započinjati sada nikakvu borbu sa industrijom. Pretsednik Refico najavio je da vlada neće smanjiti izdatke za pokretanje privrede, iako se Već privatna inicijativa sama pokrenula. Od februara odobreno je 4986 zajmova u iznosu od 694 mil. dolara, tako da se može smatrati da je sadašnji pokret došao inicijativom javne ruke. Ali, što je najvažnije, još se nije popravila situacija na tržištu sirovina, od koga zavisi američka konjunktura. Bakar čini izuzetak, ali kod njega postoji nešto specifično. Nije Velika tražnja dovela toliko do ukidanja ograničenja proizvodnje, nego položaj glavnih proizvođača u evropskom kartelu bakra. Troškovi koštanja u Rodeziji iznose oko 925—296 funti sterlinga po toni. Ako bi se cena oterala i dalje iznad 45, kao što je imala tendenciju, pojavila bi se konkurencija onih koji imaju veće troškove proizvodnje. Da bi je isključili, napušteno je ograničenje proizvodnje, a kod cene od 45 funti

Prvi znaci oporavljania američke privrede •

се сазива)