Narodno blagostanje

21. јануар 1939.

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Ссрана 47

Robno tržište

Pšenica. — Svetsko tržište pšenice u ovoj nedelji bilo je malo labavije, jer je tražnja znatno smanjena. Australija i Argentina nisu još počele da prodaju svoje viškove; prva zbog toga jer ie diferencija između njene m:nima:ne i svetske cene znatna, a druga što ioi svetska cena ne konverira. Svakako obe zemlje neće se moći uzdržavati od prodaje duže vremena 1 2502 toga nije isključeno da prva prodaja sa iužne hemisfere izazove novo popuštanje cena. Londonska žitna konferencija prošla ie bez ikakvog pozitivnog uticaja na tržište pšenice. Prema onome što je bilo na konferenciji, o čemu pišemo na drugom mestu, njeno dejstvo bilo je negativno. Naročito je nepovolino uticala iziava argentinskog i australiiskog delegata da njihove zemlje ne mogu za 1939 god. smanjiti zasejanu površinu. Posle ovoga u trgovačkim krugovima zapadne Evrope razvitak cene pšenice u drugoj polovini kampanje prosuđuje se vrlo pes:mistički. Mlinovi su, usled toga, postali uzdržljivi i nabavljaju samo najnužnije količine.

Terminski kursevi sredinom nedelje bili su sledeći:

11 V— VII Х Liverpul šil. mtc. 10/2 10/2 = Roterdam hfl. mtc. 3,70 3,92 4,10 B. Aires pez. mtc. 7,06 — Čikago centi bušel 69 69 70 Vinipeg centi bušel — 62 63

Na domaćem tržištu najvažniji događaj u ovoj nedelji pretstavlja odluka Prizada od 17 o. m. o sn'ženju cene za 90 din. po mtc. za sve provenijencije. Posle toga, prema pojedinim provenijencijama, cene su sledeće: za šlepovsku robu 130—140, za vagonsku robu 194 134— din, Promena Pr:zadovih cena za sada je ostala bez ikakvog ut:caja na tržište, sem što su se mlinovi povukli sa tržišta dok se situacija ne razbistri. Inače Prizađ je u ovoj nedelji vršio storna, tako da je do sredine nedelje stornirana celokupna količina kupljene a ne preuzete pšenice od 756 vagona. Slobodne cene ostale su nepromenjene, ti. 158—162 din. za vagonsku robu prema pojedinim utovarnim stanicama. Ponude iz prve ruke nema, a druga ruka ne raspolaže većim količinama. S obzirom na OVO, ako bi se uskoro ponova javila veća tražnja mlinova, a mlinovi imaju potrebu za robom, nije isključeno da se sadanji

paritet između dirigovane i slobodne cene održi duže vremena. Izvozni paritet prema martovskom terminu u Liverpulu, usled povećanja obračunskog kursa za funtu u zemlji, bio je sredinom nedelje 63 din., a prema Roterdamu 59, odnosno ma bazi cene za efektivnu robu 67,50 din.

Kukuruz je na svetskoj pijaci i u ovoj nedelji, uprkos nešto jačoj oscilaciji kurseva, ostao čvrst. Manje kol:čine argentinskog kukuruza prodate su u Engleskoj, a srednja i cen-

-tralna Evropa. upućena ije skoro iskliučivo na američku robu.

Od podunavskih država jedino Rumunija prodaje postepeno manie količine Nemačkoj. Roterdam je notirao sredinom ne·delje za januar 5 hfl. za mtc., a Čikago za maj 53 centi za рибе | --— ~ 0

Na domaćem tržištu nema nikakvih promena. Tražnja 78 doMiaću. potrošnju: nešto je popustila, ali je još uvek prilična t:dpsorbuje celokupnu ponudu koja je takođe relativno "таја. Ла 12702 strane firme radile su nešto malo isključivo radi pariteta ranijih: prodaja podunavske robe. Izvoz inače пе. konivčnjfa, jer 'je_„domaćča cena preko izvožnog patiteta.

Za sušeni kukuruz paritet Inđija раса · se 114—115 din.; za prekovremeno suv 105—106, za sirov 101—102 din.

Izvozni paritet prema martovskom terminu u Roterdamu bio je sredinom nedelie oko 95 funti, a na bazi cene za efektivnu robu 100—101 din.

Stoka. — Za izvoz svinja u Nemačku određene su nove cene: za Žive svinje nemački kontingent 11 din. kg. franko Beč kontumac, bečki kontingent 10,2 do 11,50 din. franko Beč odnosno Grac. Za goveda, č:ji će uvoz u bivšu Austriju od 1 februara takođe biti centralizovan, utvrđene su sledeće cene: volovi prima 9, prva klasa 8, druga 6,50, treća 5,25 din.; junice 4,75—8,75; bivoli 4,50—7,75; krave 4,50—7 din. prema kvalitetu. Prema ranijim cenama ove su smanjene za 0,500,95, din. po, kg.

Na praškom tržištu naše svinje rađene su ove nedelje

po 7,50—8,50 kr. kg. prema kvalitetu. Prosečna cena naših svinja, bez poreze na poslovni promet, bila je & Kr.

Na domaćem tržištu situacija je bez promene. Ponude u prima govedima nema. aZ ostale klase cena se kreće između 3,50 i 650 din. kg. Svinie debele rade se po 9 din., a poslednjih dana na nekim pijacama, zbog većih dogona, mogle su se dobiti ı po 8,50 din. kg:

Sirovne. — Na svetskom tržištu sirovina ove nedelje vladala ie labava tendencija. Usled manje tražnje popustili su kursevi sviju važnijih sirovina. Metali su notirali: bakar 43, bakar elektrolit 48, kalai 216, olovo 147%/ie cink 13/., funti sterlinga za tonu. Pamuk u Njiuiorku notirao je 8,90 centi za libru.

Ширите народно Благостање

Сваки напредак 7 производњи и

употреби себе знање и сва иску-

ства, што су их од године 1866

стекли специјалисти наше орга-

низације која обухвата цео свет,

примењују се код фабрикације наших

САБООУГТЕ МАЗИВА

и дају им онај квалитет, који гарантује сигуран и економичан погон,

· STANDARD — VACUUM

08 Сотраву -of Jugoslavia Inc.

| ЗАГРЕБ 1 БЕОГРАД