Narodno blagostanje

"Страна 122

Влада би морала или одмах да у почетку смањи број за·послених радника или да га сваке недеље постепено сма'њује тако да крајем јуна буде запослено свега 1,5 мил.

SOCIJALNA POLITIKA

__ У осигурању за случај несреће у Немачкој извр:meHe Cy знатне измене. Док се раније могло десити да -осигураник претрпи неколико мањих несрећа које су смањиле његову радну способност, а да ипак не добије ренту, сада ће је добити и у случају да је његова радна способност смањена испод 20%/. Досада су такве; мале ренте даване највише на 2 године, сада оне могу бити трајне. Они који су осигурани као предузимачи могли су раније добити ренту, ако им је радна способност смањена за 339, сада је тај проценат смањен на 26. Додаци на децу и ренте сирочадима даваће се до навршене 18 године а не 15 "као досада. Породична рента повишена је на 45: годишње _ зараде пострадалог према 7/з раније.

POLOŽAJ RADNIMA

_— Немачка влада прописала је уредбу о употреби радне снаге за специјалне државне радове. Сваки становник Рајха, изузев стране држављане, може бити позван да их врши извесно време. Позив на те радове не прекида досадашњи радни однос и без одобрења Уреда рада не- може се позваном дати: отказ него се сматра да је на "осуству. Где је то потребно може надлежна власт пре наступа нове службе да нареди школовање позваних. Ако школовање или обављање радова траје дуже од 3 ·- дана, због чега позвани мора одељено да живи од своје породице, може она да добије потпору од Уреда рада.

из пословног СВЕТА

· Трговачки регистар

Нашичка творница танина и паропила дљд. у Загребу, упис члана управног одбора г. Пола де Томасона. Штегер и Колмар дед. за промет кожом и постоларским потрепштинама у Загребу, упис промене чл. 1 друштвених правила (назив фирме у „Кожара' трговачко дд. за промет кожом и постоларским потрепштинама) и члана управног одбора г. Четића Мухарема..

Зборови акционарских друштава

27 фебруар — Југославенско индустријско и трговачко дгд. у Загребу (ванредан).

1: март — Д.д. Прве хрватске каванарске, гостионичарске и крчмарске творнице сода воде у Загребу (редован). — Херман Денеш и Ко, велескладиште стаклених плоча, д.д. Загреб, (редован).

2 март — Рудокоп ад. из Београда (редован).

3 март — Санаторија дд: у Загребу (ведован). Аутопут дд. у Сушаку (редован).

4 март — Хрватска банка дд. У Загребу (редован).

5 март — И. М. Вајферт пивара и фабрика слада д. д. у Панчеву (редован). — Блацка привредна банка у Блацу (редован). | o 9 март — Пољопривредно дед. у Загребу (редован). == Јулио Мајил д.д., Загреб (редован). | 12 март — Славонска аграрна штедионица дд. У Осијеку (редован). : | 19 март — Рударско удружење, т. Голубовец (редован). — Занатска банка Краљевине Југославије а. д. У Београду (редован) — Косовска банка у Косовској Митровини (редован). — Радош С. Недић, а. д. у Београду (редован). — Генерална банка Рајковић и Стојковић а. д. у. Зајечару (редован). — Банка „Ново Брдо" а. д. Гњилане (редован).

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ ~ 1

Бр. 8

· 20 март — Анилин а. д. у Београду. (редован).

21 март — Електрично друштво Војводина а. “до из Београда (редован).

23 март — Врањска централна банка, Врање (село. ван). — Индустрија мотора а. д. у Раковици (редован). —

Никола Момчиловић а. д., Београд (редован). = Приштин-

ска банка у Приштини (редован).

"25 март — Прва српска фабрика аероплана, Живојин Рогожарски а. д, Београд (редован). — Друштво за експлоатапију горива у Београду (редован). — Рударско индустријско а. д. „Косово“, Београд (редован). Оквир а. д., Београд (редован). — Грађевинско-техничко и индустријско предузеће а. д. „Неимар“ из Београда (редован). — Метохијска банка у Пећи (редован)— Јадранско-подунавска банка у Београду (редован). — Српско-швајцарска банка, Београд (редован). — „Нестор: а. д., Фабрика прецизне механике, Београд (редован). — Парна пивара И. Бајлони и синови а. д., Београд (редован). — Први вештачки парни турбински млин И. Бајлони и синови а. д» Београд (редован). — „Стег а. до Београд (редован). ~

25 март — Мунк а д., Београд (редован). — Врањска привредна банка у Врању (редован). — Ресавска задруга за кредит и штедњу у Свилајнцу (редован). — Колубарска привредна банка а. д. У Лазаревцу (редовав). | „Дунавка фабрика теста а. д. у Земуну (редован). — Колубарска привредна банка а. д. У Лазаревцу (редован). = Банка „Рашка' а. д. У Рашкој (редован). — Прометна банка Београд ад. (ред.). — Ад. Матарушка бања у Краљеву (ред.). — Рековачка привредна банка у Рековцу (ред). — Краљевски трговачки кредитни завод у Краљеву (редован). — Алексиначка штедионица, Алексинац (редован). Текстилна Индустрија „Нова ПОБ“ а. до Нова Пазова (редован).

> 30 март — Ресавска штедионица У Свилајнцу (Dno: BaH). — Битољска банка, Битољ (редован). – 2 април — 'Електрично предузеће, Банатски Карловац (редован). |

16 април — Лесковачка задруга а. д. У МТеековнУ (репова). RAZNO | |

| — MU смо У прошлом броју писали о шверцу злата код нас. Али је он развијен и у другим земљама. Ових дана у Келну, у Немачкој, ухваћено је око 100 кг. злата (накита и искованог новца) које је требало да буде отпремљено у Холандију и Белгију. Изгледа да је то злато шверцовала нека међународна организција шверцера.

У енглеском парламенту поднесен је предлог закона да влада помогне културну пропаганду, пошто јој и владе других земаља указују велику моралну и материјалну помоћ. Један од чланова владе је том приликом изјавио да је. она повисила потпору за ту сврху од 5.000 на 100.00 фунти.

— У министарству просвете има 1.100 молби свршених филозофа за државну службу. |

— За гувернера Чехословачке народне банке нименован је г. Ладислав Франтишек Дворжак, који је био раније генерални директор Средишњег савеза земљорадничких задруга. | |

— Чехословачка влада послала је делегацију у: пе рагвај да поведе преговоре о усељавању. избеглица из Су: детских крајева, Ради се о 80.000 породица које би се населиле. као DOOM U :

o

пвва.