Narodno blagostanje

Страна 328

ђачи из околине Београда и Загреба, јер тражња се повећава с брзином којом расте број становништва ових градова а лиферанти из околине могу тако да подижу цене млеку, оправдавајући то недостатком сточне хране. До тог недостатка мора доћи, јер концетрација крава за мужу у "непосредној близини града захтева већи довоз сточне хране, што поскупљује производњу млека. Далеко је рационалније превозити производ, млеко, него најкабастији артикал, сточну храну. Зато је Београд имао ове године зимску цену млека кроз дужи период него прошлих. Док се таквом. политиком диже положајна рента за 'најближу околину града, поскупљује исхрана, и опет смањује рента подвозом сточне хране, дотле удаљенији крајеви су осу: ђени да се ограниче на примитивнију производњу сточне хране, или да производе млеко под јако нерентабилним условима. У Загребу је 1938 потрошено 3 мил. литара млека мање. него 1937. Вероватно да има и других узрока овом опадању_ потрошње осим тарифне политике, али њен удео је несумњив. Он ће бити још већи поновним повишењем робне тарифе за. 5%%, које ни овог пута није поштедело млеко.

= e ====—— _·AA Američki plan o razmeni paKarteli kaučuka i kalaja protiv trampe za pamuk i

· pšenicu

muka i pšenice za kaučuk i kalai nije bio povolino primljen u engleskim privrednim krugovima, iz principijelnih razloga, jer se u tom naziralo skretanje spoline тебе ovih dveju zemalja u pravcu kliringa koji su one osuđivale kao štetan po međunarodnu trgovinu. Ali mnogo su odlučniji razlozi interesa, lako su za rat potrebne zalihe pamuka i pšenice, u Engleskoj se nisu oduševili za razmenu, jer se smatralo, da je plan potekao jedino iz želje američke vlade da se oslobodi zaliha ovih artikala koje je nagomilala vodeći jednu politiki Који ie teško produžiti. Pristaianjem na plan Engleska bi morala da ograniči svoja kupcvamja pšenice iz Kanade | Australije, a to je u suprotnosti s njenom imper:jalnom politikom.

lako govore važni razlozi protiv plana o trampi, engleska 'vlada primila je predlog da pcčne pregovore. Nema sumnje da je odluka pala preko volje, ali vlada nije smela da jednostavno odbije predlog, jer za slučaj rata otpadaju svi razlozi koji danas govore protiv trampe. U ratu, naime, Engleska će biti u vrlo nepovoljnom polcžaju kod plaćania porudžbina. Najidealniji slučai bio bi da se roba plaća robom. Trampi zaliha ne bi se tada moglo ništa prigovoriti. Samo pitanje je da li bi u ratnoj situaciji postojala tolika spremncst posednika zaliha, da ih zamene i zato se ne sme DTropus-

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Бр. 21

titi ponuda da se o njoj razgovara. Međutim, do rata ne тоTra da dođe, što znači da na tržištu ovih sirovina može da nastane jednog dana situacija za koiu ova trampa nije obavezna. Tako su se sad javili interesenti protiv ovog plana trampe. |

Opozicija planu dolazi s engleske strane, od kompaniia kaučuka i kalaia. To je monopolski kapital, koji se i u najtežim fazama depresije dobro održao, naročito kod kalaja, zato što se je mogla da ograniči njegova proizvodnja, dck je kod kaučuka to bilo teško po prirodi ovog produkta, i zbog toga Što izvan prcizvodnje u plantažama i urođenici proizvode kao autsaideri. Ali zato je trgovina kaučuka monopolski organizovana i s vremena na vreme određuju se kvote koje će biti iznesene na tržište, prema kretanju tražnje. Amerika je glavno tržište za kaučuk, a i za kalaj. U periodima konjunkture plaća američka industrija visoki iribut monopolima kaučuka i kajala. Ali ovaj monopol može da: se održi samo dotle dok Катјец Кашсика 1 Кајаја drže tržište pod strogom kontrolom. Onoga momenta kada bi zalihe ovih artikala prešle po niskoj ceni u ruke američke vlade, može ona da se pojavi kao diktator na njihovom tržištu. Njen položai svakako ne bi bio kao ovih kartela, jer oni kontrolišu samu proizvodnju. Kad bi se istrošile američke zalihe, stvorene trampom, vratio bi se monopolski položai kartela. Ali dotle oni ne bi bili gospodari situacije, i zato su oni protiv trampe.

Svi drugi razlozi su sporedni, Ističe se da je trgovina ovim artiklima vezana sporazumom koji bi se morao menjati; drugo, da bi se napustio princip jednakog tretirania svih Dotrošača, a u ovom slučaju bila bi naročito pogođena Nemačka kao veliki kupac, što bi moglo samo da pojača njezinu akciju oko proizvodnje sintetičkog kaučuka. „Kartel kaučuka smatra da mu nije potrebna nikakva akcija spasavanja, jer njegove zalihe ne prelaze potrebe 5i/» meseci potrošnje, a to nile tako velika količina prema zalihama u ranijim godinama krize. -

Pamuk i pšenica nisu monopolski artikli, nego poljoprivredni, kod kojih vlada najveća anarhija na svetskom tržištu. Amerika bi se oslobodila takvih artikala, prepustila bi ih Engleskoj, a došla bi u posed monopolskih artikala i imala bi interesa da шпезе апатћји na njihovo tržište.

Ako ne dođe do rata, ove zalihe gube svoj razlog i S.A.D. ne bi ni mogle drukše da ih upotrebe nego na razbijanje monopola. A Engleska isto tako morala bi da baci na tržište zalihe pamuka. Mesto takvih zaliha kartel kaučuka predlaže da se ostane kod dosadašnjeg načina, da zalihe obrazuju sami potrošači, jer su one onda uvek ograničene i ne lome monopol.

ОБАВЕШТАЈНА СЛУЖБА

ПОЉОПРИВРЕДА

— Управни одбор Друштва за силосе а. д. донео је одлуку да у пасивник мрајевима и то у Никшићу, Мостару, Подгорици, Прибоју на Лиму, Приједору, Беранима, Рашкој, Чапљини, Горажди и Госпићу, подигне т. зв. потрошне силосе. Подизање ових 10 силоса стајаће друштво 27,3 милиона динара.

— У неколико срезова Савске бановине поново се појавила зараза слинавке и шапа. Зараза је ове године благе природе и нема велике непосредне штете од ње.

— Удружење југословенских пољопривредних стручњака донело је резолуцију о реформи пољопривредне наставе. Тражи се да се у свима крајевима државе остваре

законски прописи о увођењу продужене основне наставе у пољопривредном правцу на селима, да се та настава повери пољопривредним стручњацима са средњом пољопривредном школом и да се средње пољопривредне школе реорганизују у том смислу, да ђаци ових школа могу ступити као редовни слушаоци на пољопривредне факултете. Надаље се тражи да се у свакој општини барем једно главно место попуни чиновником који има пољопривредну школу и да се пољопривредним службеницима гарантира сталност.

— Према извештају Пољопривредне коморе Дунавске бановине стање пшенице је за 30—40%, лошије него што је нормално стање у овом времену. Већи део усева пшенице је заостао у порасту.