Narodno blagostanje

Страна 460

шити: на унапређење пољопривреде 10 мил. на сеоске водоводе 20 мил., сеоске путеве 15 мил., среске и бановинске болнице и хигијенске станице 32 мил. за уређење бања: Врањске, Катлановске, Јеринске и Дебарске и за подизање нових бановинских хотела у Охриду 23 мил. дин.

— Изишла је уредба којом се ослобађа од плаћања скупног пореза и пореза на луксуз приликом увоза фиока ако га увозе домаће предионице у циљу прераде. Памучне, вунене и друге тканине ако садрже више од 10% фиока подлеже, приликом увоза, плаћању скупног пореза (6,2%0) као и пореза на луксуз.

SAOBRAĆAJ

— У Словачкој прописана је уредба о оснивању Словачког дунавског паробродарског акционарског друштва, које ће преузети целокупну имовину бившег Чехословачког дунавског паробродарског акционарског друштва. Главница последњег износи 30 мил, к., тонажа бродова 110.000 са 14.000 коњских снага.

— Енглеска влада поднела је парламенту предлог закона о субвенцијама паробродарским друштвима. За субвенције бродовима слободне пловидбе образоваће се фонд од 10 мил. фунти стерлинга. Њиме ће располагати комитет стручњака. Помоћ ће се давати и оним бродовима линијске пловидбе који морају да се боре против стране конкуренције. — Крајем јуна о. г. било је у градњи у свету 2,86 мил. т. бродова према 2,70 мил. у марту. Пораст у главном односи се на Енглеску у којој се крајем јуна градило 728.000 т. бродова према 596.000 т, крајем марта.

— Посета странана у Цриквеници ове сезоне је рекордна. За 6 месеци било је 8025 туриста који су провели 47.933 ноћи за 1693 туриста и 10.670 ноћи више него у истом периоду 1988.

POLOŽAJ RADNIKA

— Između sopstvenika brodova i mornara vode se već duže vremena pregovori za sklapanje kolektivnog ugovora. Pregovori su vođeni naipre u Splitu, a sada u Zagrebu, Mornari traže da se povećaju plate i pobolišaju uslovi rada i nameravaju da stupe u štraik, ako ti njihovi zahtevi ne budu primljeni.

— KpajeM јуна 1938 било је у Немачкој код занатлија 623.500 шегрта, за 48,8/, више него 1932. Пораст није био равномеран код свих заната. Нарочито велик је био код оних који прерађују дрво и метале, а опао је код пекара, месара, кројача, обућара и књиговезаца.

КОМЈОМКТОКА

— Prema podacima Opšte državne statistike u junu је bilo 4 stečajeva (u Dravskoj Dbanovini 5, Dunavskoj 4, Savskoj 2 i Beogradu 2) i 14 prinudnih poravnanja van stečaja (u Мгђазкој 2, Dravskoj 3, Dunavskoj 2, Zetskoj 1, Primorskoi 2, Заузкој 3 i Beogradu 1).

RATNA PRIVREDA

— Естонска влада наредила је индустриским и трговачким предузећима да у року од 3 месеца створе резерве робе која се налази у списку објављеном у службеном листу. Да би олакшала стварање таквих резерви даваће по-

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Бр. 29

зајмице до 2090 вредности робе. У исто време она намерава да и приватним лицима нареди стварање резерви, како би у случају рата у земљи постојеће резерве што дуже трајале. У првом реду мисли се на робу која се мора увозити из иностранства, а чији ће транспорт за време рага бити отежан,

— Да би се припремила за финансирање рата енглеска влада одлучила је да установи колики износ претстављају стране хартије од вредности у рукама енглеских грађана које би се могле продати на страним тржиштима. Домаће хартије не долазе у обзир, јер би им курс био веома низак кад би Енглеска ушла у рат. Тако је за време Светског рата највећи део поруџбина плаћен мобилизацијом и продајом америчких хартија од вредности, специјално железничких акција. Велик део првокласних папира отишао је тако из енглеских руку. Министарство финансија позвало је сада удружење трастова за пласирање хартија од вредности да утврди, колика је вредност страних хартије сада и да их подели у четири категорије: доларске хартије, канадске, стране, не рачунајући ту доминионе и Француску и стране које могу бити реализоване изван Енглеске» Доминиона и Француске. Такав попис извршиће и друштва за осигурање.

IZ POSLOVNOG SVETA

Trgovački registar

Jugoslovensko Simens d. d. u Zagrebu, upis člana upravnog odbora g. d-r Rene Hermana. — Grafičko-industrijsko

preduzeće Krajničanac a. d. u Skoplju, upis promene čl. 4 i 5

društvenih pravila. — »Bormil« a. d. u Beogradu, upis firme sa glavnicom 2 mil. din. i članova upravnog odbora gg.: Milisava Miloševića, Ljubomira Markovića, Petra Mladenovića, Jovana Velimirovića i Božidara M. Davidovića. — Centralna štedionica d. d. u Novom Kneževcu, upis članova upravnog odbora gg.: Jajčanin Radovan i Mahulji Zvonimir.

Zborovi akcionarskih društava

26 juli — Sjedinjene tvornice stakla a. d., Zagreb (redovan). — Keramička industrila d. d., Zagreb. (redovan). »Istok« d. d. u Zagrebu (redovan).

27 juli — Braća Janeković d. d. u Zagrebu (redovan).

29 juli —- Industrija mesnih proizvoda d. d., Zaprešić (redovan). — Petr ind. trg. d. d. u Hercegovcu (redovan). »Mitrovačka« parna pilana, tvornica šperploča i furnira d. d., Sremska Mitrovica (redovan).

831 iuli — Srpska štedionica d. d. u Gračacu (redovan). — D. d. za promet proizvodima S. K. F., Zagreb (redovan).

5 avgust — Hrvatska štedionica d. d. u Slatini (vanredan). 6 avgust — Hrvatska štedionica d. d. u Slatini (vanгедап). BIBLIOGRAFIJA

Apercu gćnćral du commerce mondial 1988 izdanje Društva Naroda, Ženeva. U ovoj svesci sadržan je materijal o spolinoj trgovini u prošloj godini. Ona se smanjila po vrednosti za 13% u zlatu i 19% u funtama sterlinga, a od toga 8% ima se pripisati smanjenom obrtu trgovine i ostatak padu cena. U poslednjoj četvrti 1938 došlo je do izvesnog oporavljianja cena i obima trgovine. Najjači pad je pokazala spolina trgovina SAD, za 35%, i samo je pad kod Meksika

ТРГОВАЧКО ОБАВЕШТАЈНИ ЗАВОД А. Д. ПРЕЂЕ

DUN-SCHIMMELDFENG

Kmems Wiwprmealjn rome 239.

НАЈВЕЋА ИЗВЕШТАЈНА ОРГАНИЗАЦИЈА БЕОГРАД ЗАГРЕЉ

Берислевићева 7.