Narodno blagostanje

Страна 474

ТРГОВИНА

— Пољска влада је решила да појача извоз јечма, ражи и махуњача премијама, извоз пшенице ограничи, 3 овса сасвим забрани. Да би се повећала потрошња ражи у земљи повисиће се контингенти за производњу фабрика шпирита. Произвођачима ће се давати као и ранијих година ломбардни кредити, да би се спречила превелика понуда непосредно после жетве и тиме пад цена.

«ит Закључен је уговор између енглеских, немачких и талијанских произвођача дрвне вуне о повећању потрошње. Њиме је обухваћено 20 земаља.

== Турска спољна трговина у првом полугодишту 1989 показује знаке живости само у односу према Немачкој, док је према девизним земљама Енглеској, САД и Француској у стагнацији. Чим је завршена извозна сезона клириншки салдо са Немачком, који је био за Турску активан за 9,84 мил. лира, опао је до краја јуна 0. г. на 0,8 мил. услед великих поруџбина у Немачкој. Тиме су поново отворена врата турском извозу у Рајх. Трговински уговор са САД је отказан, а ускорро ће почети преговори са Француском за закључење новог трговинског уговора.

— U Sofiji je osnovano »Bulgarita Tabak A. G.«, sa glavnicom od 3 mil. leva. Zadatak društva je da bude posrednik između bugarskog slobodnog tržišta duvana i nemačke firme »Reemtsma«, najvećeg kupca bugarskog duvana.

—: Naš izvoz hemijskih proizvoda u maju 1939 је znatno porastao zbog povećanja izvoza kalcijskog karbida na 10,12 mil. din i hrastovog ekstrakta na 3,6 mil. din., za 5 puta više. nego u maju 1938. Zbog toga je i ukupni izvoz za prvih 5 meseci 1939 porastao po vrednosti za 20,68%/0 prema lanjskom: i iznosio 37.557 t u vrednosti od 83,74 mil. din,

— U Beogradu je osnovano nemačko-jugoslovensko filmsko preduzeće »Tesla film« a. d., koje je pravni naslednik dosadašnje »Tesla-zadruge«. Nastojaće da poveća uvoz nemačkih filmova u Jugoslaviju. Glavnica je 2 mil. dinara.

— Za treće tromesečje o. g. određen je kontingent od 2,19 mil. Rm za uvoz naše kudelje u Nemačku i 175.000 Rm z& lekovito bilje.

| — Измењена је Уредба о бесцаринском увозу шећера. Изменом је повишен контингент за увоз од 600 на 1.200 вагона.

— Стална делегација дрвне индустрије тражи да се приликом састанка мешовитог с талијанско-југословенског одбора захтева да Италија искористи у целости одобрене коктингенте за дрво. Осим тога да у преговорима у Риму буде заступљен и њезин претставник.

— У првом полугодишту 1939 промет некретнинама у Загребу је износио 243,5 мил. дин. Терета је укњижено 716 мил, а брисано 139,8 мил. дин. Највећи део терета брисан је по тражењу државног ерара.

ТРГОВИНСКА ПОЛИТИКА

— Девизни одбор при Народној банци решио је да се за овогодишњу вуну, старо гвожђе, сирову јуту, калађ каучук, сирове крупне коже, кокосово уље, лој, памучна влакна, рафију, рибље и сумпорно уље у будуће не могу давати одобрења за извоз, пошто су те сировине потребне домаћој индустрији.

= Devizni odbor pri Narodnoj banci rešio je da izvoznici pri izvozu svešeg povrća i voća, zaklane peradi, šunki, jaja, vina, konzervi od mesa, ribe, kao i voćnih pulpi u neklirinške zemlje, izuzev Švaicarsku i rFancusku, (i Englesku u pogledu šunki), mogu odgovrajuću vrednost izvezene robe do 3896 ukupne sume naplatiti u tzv. transfernim dinarima. Ovaj način naplate važi za izvoz od l-VII-1989; navedeni proizvodi ne mogu uživati ranije povlastice; izvoznici koji žele da se

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

__Бр. 30

koriste ovim povlasticama moraju da podnesu pored uverenja ovlašćenog zavoda za izvoz robe još i uverenje Zavoda. za unapređenje spoline trgovine na istu količnu, vrstu i vrednost robe. Od naplaćene vrednosti 25% slobodnih deviza mora se ustupiti Narodnoi Бапа, 4296 ima se prodati preko ovlašćenih zavoda na berzi, a 33% može se upotrebiti za transfer inostranih imaoca »transferskih« dinara.

НОВЧАРСТВО

— Немачка Поштанска штедионица у јуну 1989. имала је на подручју старог Рајха 678.000 уложних књижица, за 108.000 више него у мају. Улога је уплаћено 127,1 мил. Рм, а исплаћено 45,4 мил. На територији целокупног Рајха било је 1,062.000 уложних књижица са 178,9 мил. Рм улога.

— Државни контролни комитет на њујоршкој берзи има од јануара о. г. сталног посматрача у Лондону. Због садашње политичке ситуације у свету, указала се потреба да се у Лондону отвори уред са већим бројем сарадника. Због тога је влада решила да повећа буџет контролног комитета. Изгледа да су за остварење овог уреда дале, у првом реду завода, мере енглеске владе да утврди колико се америчких папира од вредности налази у рукама енглеских држављана. Енглеског капитала било је крајем 1938 пласирано у САД 213 милијарди долара. Од тога отпада 440 мил. на депозите код банака, 930 мил. на ефекте, 360 мил. пласирано је у индустрију а 40 мил. износе други пласмани. |

— U stranoi štampi pojavile su se vesti da će engleske banke učestvovati u povećanju kredita odobrenog od jedne holandske grupe banaka Belgiji. Belgijski ministar finansija demantovao je te glasove. Vladi je potreban ove godine zajam od 21/» milijarde franaka i ona namerava da jedan deo toga zajma nabavi u inostranstvu. Nije isključeno da ije uprava bankarskog konzorciuma Mendelssohn & Co. povela na svoju ruku, bez znania vladinog, pregovore sa engleskim bankama o preuzimanju tog zajma da bi onda mogla vladi podneti konkretan predlog.

— Za treće tromesečje o. g. ukupna suma uplata u Berlinu po našem kliringu sa Nemačkom iznosi 30,5 mil. maraka. Od toga otpada na izvoz našeg drva 2.749.000 maraka.

— Vanredna skupština Amsterdamske banke i Roterdamskog udruženja banaka ovlastile su svoje uprave da provedu sledeći sporazum: Dobit oba zavoda od 1-I-1940 deliće se na ravne delove, oba će uzajamno garantovati za svoje obaveze, glavnica svakog će iznositi 85 mil. forinti a rezerve 20 mil. forinti. 146

ЗАВНЕ ФИНАНСИЈЕ

— У Холандији је ових дана први пут након низа година отворен упис благајничких записа за егализациони фонд са роком од 9, 10, 11 и 12 месеци поред досада уобичајених од 3-8 месеци. Могу се уписати само суме од !1 или више милиона форинти. Један део емисије употребиће се за потребе државне благајне.

— Енглеска је одобрила Новом Зеланду кредит од 5 мил. фунти стерлинга, који ће се утрошити на наоружање. За финансирање увоза одобрен је краткорочни кредит од 4 мил,

— Opština grada Sombora dobila je zajam od 4 mil. din. od Suzora. Upotrebiće se za razne opštinske radove.

— Наш Министар финансија прописао је Уредбу о изменама и допунама "Уредбе о скупном порезу на пословни промет. Њоме је ослобођен увоз „фиока", кад се увози у циљу прераде, од плаћања скупног. пореза на. по-: словни промет и пореза на луксуз. =