Narodno blagostanje

19, август 1939 НАРОДНО

pšenica biće upotrebljena za domaću potrošnju. Bugarska ceni izvozni višak na 35.000 vag. Zbog tako velikog viška vlada je, pored redovnog kredita od 600 mil. leva, odobrila državnoj intervencionoj ustanovi naknadni kredit od 450 mil. leva. Promet pšenice na svetskom tržištu relativno je mali i nema izgleda da bi, sem u slučaju daljeg zaoštravanja medunarodnih političkih prilika, mogao porasti pre septembra-oktobra meseca. Terminski kursevi sredinom nedelje bili su:

Х XII III M Liverpul. šil. mtc. 8/— – 8/3 8/7 = B. Aires pez. mtc. 7— 7 7 Roterdam hfl. mtc. 3,10 8,22 340. | 3,47 Vinipeg centi bušel 515 53 — 56 Čikago centi bušel — 653/s 65 Gb5t/»

Na domaćem tržištu situacija je nepromenjena. Milinovi kupuju relativno male količine tako da je i dalje gro ponude upućen Prizadu. Do zakliučno 16 avgusta Prizad je kupio 29.679 vagona, a od toga prodato ie u Nemačku 7.500 vag. i za potrebe vojske 1.800 vag. tako da je na dan 16 avgusta višak iznosio 20.379 vag. Usled velike ponude i nedostatka šlepova za preuzimanje robe Prizad je 17 o. m. obavestig interesente da rok za preuzimanje novih kupovina prolongira do konca septembra uz nadoplatu 3 din. po mtc. Prema dosadanjim uslovima Prizad je preuzeo robu u roku od 14 dana sa mogućnošću prolongacije roka bez ikakve nadoplate za daljih 8 dana- odnosno ioš za 8 dana sa nadoplatom za troškove čuvanja i kamate od 1,50 din. po mtc. Prema novom rešenju rok za preuzimanie stvarno je produžen za daljih 15 dana. Na ovu meru Prizad je bio primoran u nemogućriiosti da dobije. naručene šlepove. Prema tome, ova mera nema hikakve veze sa teškoćama plasmana, kao što su neki intere'senti počeli da proturaju u Želji da još više povećaju i onako već i suviše visoku maržu, već je posledica tehničkog stanja saobraćaja. Intervenciona cena· je nepromenjena ti. 165 din. baza šlep Tisa.

Izvozni paritet prema oktobarskom terminu u Liverpulu bio je 56,wp—, a prema Roterdamu 47, odnosno na bazi cene za efektivnu robu 55 din.

Kukuruz. — Kukuruz je još uvek relativno skuplji od pšenice i nema izgleda da bi se ovaj odnos između cene kukuruza i pšenice mogao promeniti sve do dolaska nove robe sa severne hemisfere. A pitanje je veliko da li će kukuruz biti jevtiniji i po dolasku ove robe s obzirom na izglede za pretstojeću berbu. U SAD taksacija prinosa smanjena je na 6,400.000 vag. U evropskim agrarnim zemljama stanje nove bilike ie tako da prinos, za sada, ne obećava nikakav izvozni višak. Pitanje je veliko neće li izvesne zemlje biti prinuđene na uvoz. Roterdam za septembar notira 8,90 hfl. za mtc., a Čikago 429%/+ centi za bušel., |

Na domaćem tržištu vlada vrlo čvrsta tendencija. Stare robe nema, dok tražnja postoji. Usled toga cena vagonskoj i šlepovskoj robi u područjima koja imaju izvesan višak pro'izvodnjie skočila je na 120—1922 din. U ostalim krajevima koji su upućeni na uvoz kukuruz se plaća 150—160 din, dakle skupljii je od pšenice. Novi sušeni za termin oktobar-novembar traži se po 106—110 din., ali ponude nema. KHiša koja ie pala ovih dana popraviće vrlo malo stanje biljke i to samo u višim predelima gde bilika kasnije stiže. U niziriskim predelima koji već šest nedelia trpe od suše ne može se više ništa popraviti. Izvozni paritet prema oktobarskom terminu u Roterda-

mu iznosi 74.—, a prema ceni za promptinu robu cif engleske luke 85 din,

БЛАГОСТАЊЕ Страна 527

Pasuli. — 1 prinos pasulja, usled suše, bio je znatno manji no što se očekivalo. U terminu je do sada rađeno vrlo malo. Za uzans 2%0 plaćeno je 270 do 275 din., a za krupni bačko-banatski 350 din. Poslovi su bili vrlo mali jer imaoc: robe očekuju da će cene porasti.

Stoka. — Na domaćem tržištu stoke vlada čvrsta tendencija. Pored visoke cene kukuruza i nedovolinosti zelene hrane usled suše čvrstu tendenciju podržava i relativno znatan izvoz u Nemačku, Protektorat i Slovačku. Teške svinje plaćaju se 9,60—9),70 din., a lake 9,30 do 9,40 din. Slovačka se naročito interesuje za svinisku mast, svinisko meso i slaninu. Goveda se plaćaju 4,50 do 7 din. prema kvalitetu. Još uvek izvoz goveda ide samo u Nemačku. U Italiju se ioš ništa ne izvozi, a na Levant prestao je svaki 12702.

Opijum. — Prizad je završio otkup novog opijuma. Otkupljeno je svega 53.525 Ке. [ ако je uredbom nova cena određena i za stare zalihe opijuma, imaoci ovih zaliha. ioš uvek se ustežu od prodaje.

Sirovine. — Na tržištu sirovina vlada nepromenjena tendencija: relativno čvrsta za sve artikle potrebe naoružanja i slaba za artikle široke narodne potrošnje. Metali su relativno najskuplji. Njihove cene notiraju: bakar 44%a, bakar elektrolit 50%, kalaj 230, cink 14t/», olovo 15% funti sterlinga za dugu tonu (1016 kg.). Kartel bakra, usled povišenja cene, odlučio ie da poveća izvoznu kvotu sa 95%o0 na 105% baze. Kaučuk je takođe veoma čvrst; londonska notica drži se stalno na 8,50 pensi za libru. Pamuk je labav; u Liverpulu notira 6,50 pensa za libru. -

===

Сваки напредак у промољводњи и

употреби, сђе знање и сва иску-

ства, што су их од године 1866

"етекли специјалисти наше орга-

низације која обухвата цео свет,

примењују се код фабрикације наших

GARGOVLE МАЗИВА

и дају им онај квалитет, који гарантује сигуран и економичан погон.

Jugoslovensha

STANDARD — VACUUM

Oil. Company đd. d.

ЗАГРББ БЕОГРАД