Narodno blagostanje

Страна 586 НАРОДНО

— У Енглеској је основано Министарство за вођење економског рата које одговара Министарству блокаде из времена првог светског рата. Његов задатак је да дезорганизује привреду непријатеља и тако му онемогући взођење рата. Стога ће оно предузимати потребне мере у свим привредним гранама. Сматра се јаким офанзивним сретством којим се допуњава рад војске. Оно није створено на брзу руку; у току последње две године рађено је много на његовој организацији тако да је пре неколико месеци могао бити постављен потпуни штаб стручњака разних струка. Радиће у тесној вези са француским властима, које су упутиле у Лондон делегацију са Полом Мораном на челу. У свом раду оно ће водити рачуна о трговинским потребама неутралних држава.

— Vlada je donela Uredbu o osnivanju prinudnog udruženja vazduhoplovne industrije. Članovi udruženja moraju biti sva preduzeća koja obavljaju neku industrisku radnju vazduhoplovns grane.

— На основу владине одлуке у Енглеској је поново дозвољено посећивање позоришта, биоскопа, спортских приредаба и других локала до 22 часа у т. зв. неутралним 30нама, под којима се разумеју оне из којих се не врши евакуација.

— Французи од 18 до 49 година старости који нису мобилисани плаћаће 109 ванредни порез на доходак. Ванредни порез за народну одбрану од 2%/' на све приходе, који је заведен почетком ове године од 1 јануара 1940 r.

_ повећаће се на 4%/.

— Министарство за снабдевање земље у Грчкој у интересу обезбеђења исхране становништва, забранило је продају меса понедеоником, уторником, петком и суботом. Тих дана забрањено је служење јела са месом по ресторанима и свима кујнама. Од ове забране изузимају се само болесници. Забрањено је приватним лицима да имају у својим становима већу количину животних намирница него што је то потребно за недељу дана. Изузетак чине путер, зејтин и вино. Справљање и продаја сувих слаткиша нису дозвољени. Алва се више не може справљати од шећера. Потрошња хлеба званично још није ограничена, за сада је упућен апел становништву да добровољно смањи потрошњу истог. Даље је влада подузела кораке за повећање производње животних намирница, као и мере против шпекулатана, који повисују цене животним намирницама. Једна од ових је да трговци не смеју повисити цене над нивоом од 22 августа.

— Према процени брутоприход пољопривреде у С. А. Д. ове године износи 9,1 милијарди долара према 9,29 милијарди у прошлој години и 10,43 милијарди у претпрошлој години. Приход је опао у првом реду због слабе жетве памука (за 25%• мање) затим због опадања производње дувана и нешто слабијег приноса пшенице. Без програма потпомагања „Корпорације за робни кредит“ приход би још више подбацио. Влада је у виду разних премија исплатила 675 мил. дол. односно за 40%, више него У прошлој, а за скоро 100%о више него у претпрошлој години.

БЛАГОСТАЊЕ Бр. 37 ПОЛОЖАЈ РАДНИКА

— У Немачкој су измењени прописи о давању помоћи незапосленим. Они у будуће неће морати да доказују да им је помоћ потребна. Помоћи су нешто повишене и поједноставњен је поступак дељења.

ИЗ ПОСЛОВНОГ СВЕТА Трговачки регистар:

Буковичка циглана д. д. у Загребу, упис члана управног одбора г. д-р Младена Маравића. „Илирија' д. д. У Загребу, упис чланова управног одбора г. г: Кушевића

Теодора, д-р Микулића Матије и Јекшића Франа. — Новикромар д. д., Загреб, упис члана управног одбора г. д-р Врбанића Милана. — Загорска индустрија глинених произ-

вода Д. Д., упис члана управног одбора д-р Иве Павелића. — Бонди, Мартон и другови д. д. у Загребу, упис члана управног одбора г. г.: Милића Лује и Урбаниа Фрање. Загребачка индустрија свиле д. д. у Загребу, упис члана управног одбора г. Александра Ст. Видака. — Рудник „Костолац' Ђорђе Вајферт а. д. из Костолца, упис чланова управног одбора г. д-р Милорада Ђорђевића и Ота Вајферта. Зборови акционарских друштава;

17 септембар — „Акорд“, трг. д. д., Загреб (редован)

19 септембар — Јосип Хартман и син д. д. Загреб (редован)

20 септембар — „Унион“, грађевно д. д. у Загребу (редован)

24 септембар — Осјечка творница кожа д. д., Ст. Пазова (редован)

28 септембр — Прва југословенска творница вагона

стројева и мостова д. д, Слав. Брод (редован).

18 октобра — Српско-ческа фабрика шећера и рафинерије а. д, Ћуприја (редован) — „Црвенка“ фабрика шећера а. д., Црвенка (редован).

РАЗНО

— На основу решења Министра просвете у Немачкој од универзитета отвориће се само они у Берлину, Бечу, Минхену, Лајпцигу и Јени, од техничких високих школа оне у Берлину и Минхену, од ветеринарских факултета хановерски, а од високих комерцијалних школа берлинска. На осталим универзитетима могу се полагати само испити.

— Za načelnika budžetskog odeljenja Ministarstva #nansija postavljen je g. Karlo Friš Dbanovinski inspektor Drinske banovine.

— Penzionisan je d-r Antun Sladović, pomoćnik ministra finansija. Za novog pomoćnika imenovan je d-r Antun Filipančić, dosađanji sekretar Saveza novčanih zavoda u Zagrebu. — Радници, који су пре неколико месеци отишли у Немачку на рад, због рата враћају се својим кућама. Ових дана је већ стигао већи број далматинских радника и торбара.

КОЊУНКТУРА

СТАЊЕ НАРОДНЕ БАНКЕ НА ДАН 8 СЕПТЕМБРА 1930 Г.

Новчанични оптицај је растао и достигао 8,5 милијарди дин., за 500 мил, више него претходне недеље. Томе је углавном допринео пораст активних позиција. Зајмови порасли су за 124 мил. на 2.256 мил. дин. Повећање зајмова по есконту било је чак и нешто јаче него укупних зајмова

и износило је 136,3 мил. дин. (на 2.048 мил. дин.) То показује да су се новчани заводи користили реесконтом, да би постали ликвиднији, и могли да задовоље захтеве улагача. Зајмови на залоге смањили су се за 12,6 мил. на 207,7 мил. дин. У необично јакој мери порасла је златна подлога за 61,8 мил. дин. на 1.974,5 мил. Народна банка је то злато