Narodno blagostanje

Страна 599

4 stručnjaka da ispitaju mogućnosti Oi a sprema se čitava ekspediciia stručnjaka.

— Plan o sprovođenju melioracionih radova trebalo bi da se ispuni u roku od šest godina. Utrošiće se ukupno 474 miliona dinara i to iz sredstava melioracionog fonda, dopri· nosa banovina i interesenata, ali najveći deo dobiće se iz državnog zaima od 4 miliarde dinara. Od toga iznosa Dravska banovina bi imala da dobije 51.9 miliona, Hrvatska 137.2, Vrbaska 33.9, Drinska 33.5, Zetska 59.7, Dunavska 48.4, Morav'ska 54.4, Vardarska 55.

INDUSTRIJA a

— У Бановини Хрватској као и на осталој територији државе забрањена је производња обуће и гумених делова за обућу изузев специјалних гумених чизама за рад у води, гумених простирача, плоча и дечијих играчака. За случај да се које предузеће огреши о ову забрану биће му постављен комесар.

— Производња угља за првих шест месеци 1940 г. била је већа за 647.000 тона или за 19% него лане.

— Од како је избио рат, фабрика кожа у Птују отпустила је до сада 90% свога радништва.

— Основано је акционарско друштво „Ротекс“ са седиштем у Београду. Друштво ће се бавити текстилном индустријом. Главница 10,000.000 динара.

— Бановинско електрично подузеће (БЕП) ускоро ће приступити електрификацији Сиња, Имотског, Макарске, затим острва Брача, Хвара и Виса. У Новом Винодолском подићи ће се централа са 72.000 коњских снага док ће брана за ову централу имати капацитет од 20 ми“ лиона хектолитара воде.

— Погон дрвеним плином у Европи постаје све чешћи, нарочито од како је увоз нафте отежан. Тако на пр. у Италији, Финској, Норвешкој, Шведској, Холандији и најзад сада:у Француској велики број фабрика израђује моторе са погоном на дрвени плин.

— Vlada SAD pridaje veliku važnost razvoju aeronautičke industrije. Refico (društvo za finansisku rekonstrukciju) odobrilo je ovih dana jednom preduzšću za proizvodnju aviona zajam od 92 mil. dolara (5.060 mil. dinara) koji će se među ostalim upotrebiti i za gradnju fabrike avionskih motora. Kad ova fabrika počne sa radom, produkcija avionskih motora porašće za 12.000 godišnje. U isto vreme odobrio ie drugom preduzeću 1,58 mil. dolara za pojačanje proizvodnje boksita i aluminiuma. Zasada se ceni mesečna proizvodnja aviona na 900. Broj radnika u aeronautičkoj industriji popeo se od početka ove godine do kraja juna od 57.000 na 75.000. Povećanje produkcije ide dosta sporo. Štampa piše da je istragom državnih organa utvrđeno da su mnoga društva monopolisala proizvodnju izvesnih artikala važnih za ovu industriju i veštački stvaraju teškoće da bi povećali cene.

—Još pre građanskog rata u Španiji je država uzela u svoje ruke preradu nafte u benzin i druge derivata. Nafta se uvozila, pošto izvora nafte u zemlji nema. Sada se' vrše probna bušenja u Maroku, koja su na nekim mestima dala dobre rezultate.

— U Turskoj kod planine Ramandag bušania nafte su dala tako dobre rezultate da će se docnije kada se razvije proizvodnja moći podmiriti celokupna domaća potrošnja koja iznosi oko 150.000 t. godišnje. Sada se otvara treća bušotina, a po mišljenju stručnjaka na tom području moći će se OfVOriti 300 bušotina.

— Stanje tekstilne industrije u Holandiji blagodareći velikim rezervama stvorenim bilo ie do početka nemačke ofanzive zadovoljavajuće. Sada su rezerve pri kraju i mnoge fabrike su ograničile proizvodnju i otpustile jedan deo radnika, Zamena sirovina surogatima je nemoguća: zasada, jer

НАРОДНО! БЛАГОСТАЊЕ

Бр. 55

je njihova proižvodnja slabo razvijena. „Veštačka svila ne može da se meša sa vunom, jer su hjena vlakna duga, a sa kratkim vlaknima зе ne proizvodi. Proizvodnja. lana ove godine je slaba. Pošto nema izgleda za pobolišanje snabdevanje industrije sirovinama, ovih dana će biti uvedene karte na tekstilne proizvode.

— U Sov. Rusiji kod O О ЕЛА su tri nova rudnika uglia. Naslage su debele 4 m i cene se na 200 mijl.. t:

TRGOVINA

— Da bi se и dovoline količine ogrevnog drveta za Vojvodinu odlučeno je da se ove godine drvo uvozi iz Rumunije za potrebe ove pokrajine. U isto vreme preduzeće se mere kako bi se domaći proizvođači nagnali da raspoloživo drvo iznesu na pijacu.

— По споразуму са Турском формираће се стална Југословенско-турска комисија са задатком да се стара о добром функционисању трговинског споразума и да решаша све спорове. У исто време продужена је важност уговора о заједничкој продаји опиума. Уговор је измењен сада у толико што ће оба завода за заједничку продају опиума инкасирати укупну вредност проданог_ опијума према продајним квотама. .

— Савез млекарских задруга у Бановини Хрватској одлучио је да се оснује заједничка набавна ин продајна млекарска задруга у коју ће се учланити сва млекарска предузећа на територији Бановине. Задруга би имала задатак да изврши рејонирање којим ће се појединој млекари одредити њезино подручје, а осим тога треба да ice изврши типизирање робе. Савез ће бити једини извозник млечних производа из бановине.

— Господарска слога предузела је организацију продаје маслиновог уља у Хрватској. Од рафинерије маслиновог уља у Дубровнику набављене су потребне количине овог уља тако да становништво Бановине више неће осетити несташицу овог артикла. Дистрибуцију ће вршити „Набављачко потрошачка средишница' задруга Господарске слоге.

— У Београду је основано акционарско друштво „Котонија' са главницом од 5,000.000 Циљ друштва је-трговина производима текстилне индустрије.

— У Загребу ће бити основан Завод за унапређење спољне трговине Бановине Хрватске.

— Повећане су цене за 0,50 дин. по кгр. свих врста и класа говеда која се извозе у Италију.

— Банска власт у Сарајеву предузела је низ ефикасних мера у циљу обезбеђења жита за Дринску бановину, а нарочито за становништво засивних крајева ове бановине. — „Југо-шкода" а. д. повећало је своју главницу од 1 на 10 милиона динара.

—- Одобрен је извоз свежих непакованих јабука за Немачку. За потребе овога извоза у месецима августу и септембру резервисана је вредност од 1,200.000 рајхсмарка што износи 600 вагона.

— Kontingent za izvoz živih svinia u Nemačku iznosi 2.500 do 3.000 komada. Osim toga naknadno je odobren još kontingent za mesece avgušt i septembar i to 50 Var Ona slanine i 50 vagona svežeg теза.

— Češko-moravska vlada je propisala uredbu O reoTganizaciji zavoda za izvoz, koji će biti otsada samostalno pravno lice. Pretsednika ipostavlja ministar trgovine u зроrazumu sa ministrom· poljoprivrede. „U upravni odbor slaće svoje pretstavnike privredna ministarstva, Narodna banka, centralni savezi industrije, trgovine i zana{stva i stalna delegacija poljoprivrednika. Za pokriće rashoda ministar trgovine