Narodno blagostanje

Страна 656

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

JAVNE FINANSIJE | i -

— У августу-о. г. шведска влада издала је благајничких бонова у износу од 100 мил. к. са каматом од 3 и 2,89%. · Како: редовни буџетски приходи не могу да покрију повећане расходе влада је решила да поново емитује. 50 мил. к. благајничких бонова са каматом од, 2,75%. Ових 150 мил. к. бонова биће исплаћени у новембру о. г. У том месецу се обично повећају приходи од пореза.

— У Белгији је ! Х о. г. расписан државни зајам у износу 3 милијарде франака са каматом од 4% и курсом од 979». Емисија ће се извршити у две транше. Рок је 10 година. Зајам је ослобођен свих садашњих и будућих пореза. Упис прве транше траје до 12 Х о. г.

— Сједињене Америчке Државе извршиће конверзију пљф% обвезница у износу од 737 мил. долара које доспевају 15 ХИ о. г. у нове са каматом од 2% и роком од 14 година. |

NOVČARSTVO 8

— Чешко-Моравска Народна банка је повисила есконтну стопу од 3 на 3/% а ломбардну утврдила на 41/%, што одговара стопи Рајхсбанке.

— Na osnovu obiašnjenjia ministra finansija Španija se ima smatrati neklirinškom zemliom. Svi devizno-yvalutni propisi koji se primenjuju prema neklirinškim zemljama imaju se od sada primenjivat: i na Španiju.

! — Na osnovu odluke Upravnog odbora Anglo-Praške kreditne banke odsada će naziv firme glasiti: Praška kreditna banka. Prema tome filijala ove ustanove u Beogradu nosiće naziv: Praška kreditna banka-filiiala Beograd. -

— U Novom Sadu osnovan je »Nemački kreditni zavod« kao zadružna, bankarska i kreditna ustanova Nemaca iz Jugoslavije. Glavnica iznosi 16 miliona dinara.

· . — Џ пајзкогјет vremenu izvršiće se reorganizacija Ромацеке štedionice, Hipotekarne banke i Privilegovane agrarne banke. Ova reorganizacija će se sastojati uglavnom u tome što će filijale ovih ustanova u Zagrebu i Ljubljani dobiti veću samostalnost.

— Bugarska narodna banka donela je odluku da snizi diskontnu stopu + to sa 6 na 5,5%. | — Privilegovana agrarna banka naplatila je do 30 juna ov. god. od đužnika-zemljoradnika 377,8 miliona dinara. U 1936 god. naplaćeno je 143,4 miliona, 1988 g. 130,4 miliona, 1939 g. 73,8 miliona a od 1 januara do 30 juna 1940 g. 30,5 miliona dinara.

RAT I PRIVREDA

— Проф. Кинз је недавно у једном чланку писао O привредној политици владе и о штети коју је досада претрпела Енглеска због рата. [10 његовом мишљењу нема изгледа за инфлацију. Влада је потпуно господар државних финансија. Губици услед рата нису већи од прираста националне имовине за последње 3 предратне године тако, да „национална имовина износи сада онолико колико је износила 1936. Губитак трговачке морнарице одговара једвогодишњој производњи бродоградилишта. Штета на зградама од ваздушних напада од почетка августа није већа од капацитета грађевне индустрије у једној сезони,

POLOŽAJ RADNIKA

| ___- Ha OcHOBy Onopa83yMa O apOHTpa)M који је утврђен између Савеза приватних намештеника из Загреба и Удружења трговаца, утврђена је скала за додатак на скупоћу. Намештеници који примају месечну плату од 1100 дин. добиће додатак на скупоћу 50% од плате. Они који имају плату од 1100—1500 45%, од 1501—1600 40%, од 1601 = 2000 35%, од 2001—2100 30%, од 2101—92500 25%, од 2501—2600 20%, од 2601—8500 15%, и најзад, они који има-

- Бр. 40

ју преко 3500 10%, Авај додатак на скупоће послодавци су дужни исплаћивати почев од | септембра, Послодавци су даље. дужни да према своцим економским. могућности“ ма исплате до 1 децембра намештеницима. једнократну суму као. зимску помоћ у најмањем износу од пола месечне плате, с тим да се ова сума не сматра као тринаеста плата Тринаеста плата се такође има исплатити најдаље до 23 децембра сваке године.

— Utlvrđene su nove minimalne madnice na ето Dunavske banoyine. Za nekvalifikovanog radnika starijeg od 18 godina minimalna nadnica ne može iznositi manje od 4 dinara po radnom času dok za mlađeg od 18 gonina 3 dinara. U mestima ispod pet hiliada stanovnika nadnica ne sme Diti manja od 3,60 din. po radnom času za radnika starijeg od 18 god. odnosno 2.70 za radnika ispod 18 god.

— Preko stotinu radnika Prve fabrike glinene industrije. u Krtolima kod Tivta stupilo je u štraik. Do štrajka је došlo usled zahteva od strane radnika za роу сот падтса i sklapanjem kolektivnog ugovora.

IZ POSLOVNOG SVETA

Трговачки регистар

Српска трговачка банка д. д. Брчко, упис члана управног одбора г. Раде Трифковића. — Типотрафија JUJU Загреб, упис чланова управног одбора г. г. д-р Јосипа Беровића, д-р Мате Ујевица и д-р Рудолфа Мајкснера. „Мирна угљенокопно д. д. Загреб, упис чланова управног одбора г. г. д-р Анте Пандаковића, Јанка Шврљуге и инж. Ивана Крстуловића. — Хеслер и другови д. д. Сента, упис чланова управног одбора г. г. д-р Милана Бартоша, д-р Николе Секаши и Драгутина Кауфмана.

Зборови акционарских друштава

5 октобар — Југо-монтан а. д. Београд (ванредан).

14 октобар — А. Б. Ц. трговачко д. д. Загреб (ванредан). 15 октобар — Интерконтинентал Каро и Јелинек југословенско транспортно д. д. Загреб (редован).

28 октобар — „Филипс“ JOGO IKEO а. д. Београд (редован).

30 октобар — „Сиера" а. д. Београд O)

БИБЛИОГРАФИЈА

Инж. Здравко Васковић, Стручност у управљању нашим железницама. Београд 1940. У овој књизи аутор, познати стручњак, сакупио je своја. предавања одржана у Инжењерском удружењу у Београду у којима је са ретким познавањем изнео стање на државним железницама и узроке који су довели до тог стања.

Ing. ek. Ante Malbaša: Reforma Narodne banke i inte= resi hrvatske privrede. Osijek 1940.

Радивоје К. Новаковић: Штета и њена накнада. Овим делом попуњена је празнина у нашој правној литератури по овом питању, које је остало необрађено. Дело је рађено по најбољем делу које се бави овим питањем, француског правника Планиола.

Арегси де la situation monetaire. Izdanje Društva naroda, Ženeva 1940. |

RAZNO . | — Прошле године извршен је у Немачкој попис становништва, који показује да се становништво у аграрном сектору од последњег пописа 1933 смањило за 10,6% од 18,7 мил. на 12,26 мил. и чини свега 18%. од целокупног броја. Становништво које живи од индустрије и занатства је напротив порасло за 8,6% од 25,76 мил. на 27,97 мил. и чини 41% целокупног становништва тако исто и оно У