Narodno blagostanje

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ Бре 7

Страна 119 Sofija | - 5676. = | . Milano 22883 —=— 298,83 22883 298,88 998,83

Obrt Je ove nedelje izneo 51,9 ту, а од toga otpada па marke po starom kursu 25.111 hiljada, po novom 12.174 hili., na grčk bonove 51 hilj., švašžcarske sranke 5696, doare 8779, bugarske leve 76 hilj. i švedske krune 54 hilj.

Робно тржиште

Пшеница. — На тржишту у С.А. Д. влада изразито лабава тенденција. Од половине јануара када је престало ломбардовање, пошто је исцрнен сав кредит и достигнута предвиђена количина од 800.600 вагона, цене су почеле да падају; мајски термин до половине фебруара изгубио је седам центи за бушел. У истој размери пали су и термини јули и септембар. Винипег је за све ово време био постојан. Пошто се цене на обим тржиштима крећу у границама минималних, које гарантује држава, може се очекивати да ће за извесно време наступити стабилизација која ће трајати све док изгледи за жетву не буду сигурнији. Тада ће сигурно, као што то увек бива, доћи до већих осцилација поготово ако изгледи буду повољни. У Аргентини промет је минималан, јер скоро уопште нема извоза.

Термински курсеви на прекоморским берзама средином недеље нотирали су:

ТУ М УП IX Винипет центи бушел — 773/8 79 = Чикаг2 5 к — 80 ТТЈА 741/» Б. Аирес пезоса кв. 6,75 6,80 — ·

Трговање пшеницом у земљи ограничено је на незнатне количине до којих се долази путем принудног откупа и на мање појединачне партије које се испод руку продају по вишим ценама. То међутим не значи да робе фактички нема, јер по свему судећи морале би постојати још приличне залихе до којих је тешко доћи. То се види и по приличној понуди тзв. сељачког брашна на појединим локалним пијацама за које се плаћа би 6 дин, за килограм. Ово поткрепљује и појачање упослености ушурних млинова који су, према једном тумачењу Министарства. снабдевања, обавезни да мељу Г100% брашно.

Кукуруз. — На прекоморским тржиштима кукуруза последњих седам дана није било никаквих промена. Чикаго је био нешто лабавији и то углавном због неизвесности будуће америчке аграрне политике која стоји пред радикалном променом, јер државна каса није више у стању да сноси трошкове ломбардовања који су достигли баснословне суме. Чикаго за мај нотира 6078 пенти за бушел. У циљу штедње шшенице Мађарска од 22 Уводи облигаторно мешање кукурузног са пшшеничним брашном на бази 20% у Пешти, а 'од 1 марта са 30% у осталим крајевима земље, изузев неколико округа, в јединствени тип хлеба. У изузетим областима предвиђено је да се од ! маја пшенично и ражено брашно морају мешати са 30% јечменог брашна. Мешање кукуруза и јечма са пшеничним и ражаним брашном важи такође и за продају брашна намењеног осталим потребама домаћинства. Индустрија тестенина обавезна је да на сваких 100 кг. пшеничног брашна додаје 15 кг. кукурузног брашна или кукурузног гриза.

Ранијих година у ово време промет кукуруза у 3емљи био је минималан и тржиште је мировало. Сада међутим услед великих текућих потреба наместо пшенице тражња кукуруза је врло велика, а понуда врло мала и уколико тражња више расте утолико понуда више спа-

да. Главни развој оваквој ситуацији је конкуренција између великог броја купаца који се боре око све мање количине и да би у таквој ситугцији дошли до робе морају да плаћају више цене. Данас већ сви плаћају 232 дин. за сваку робу без обзира ва садржину влаге, Међутим произвођачима сада не конвенира ни ова цена. За њих је важно да се није одржала цена прописана уредGo, a cana они стално прижељкују све већу цену и постижу је недавањем робе. Приватна трговина која извози у пасивне крајеве плаћа за повремено суви кукуруз 245 дз 255 динара.

Раж. — Тражња ражи је велика, али понуде нема. Гдегде појави се по која мала количина. Номинална цена износи ско 600 дин.

Овас, јечам. — За оба артикла осећа се велика оскудица па су цене достигле баснословну висину. На београдској берзи јужносрбијански јечам нотира 520, а на новосадској бачки и сремски 550—580 дин. То је четворострука цена од оне у истом времену прошле године. 306 нотира 400—410 дин. Карактеристично је ла је ове недеље на београдској берзи у оба гртикла било и неколико вагонских закључака.

Пасуљ. На тржишту пасуља и у прошлој седмице владала је чврста тенденција. Цене за поједине врсте попеле су се на 580 до 750 лин.

Стока. — На тржишту свиња влада чврста тенденција услед мање понуде и веће тражње за извоз. Нарочито је мала понуда у зрелој роби која се највише тражи за извоз. Лаке свиње од 110 до 140 кг. плаћају се 15 до 16 дин. а тешке од 140 кг. па на више од 16,50 до 17 дин, Цене говеда крећу се према квалитету од 7 до 9 дин. за кг. живе ваге.

Сваким напредак у производњи Mi

употреби, сбе знање м сва иску-

ства, што су их од године 1866

стекли специјалисти наше орга-

низације која обухвата цео свет,

тримењују се код фабрикације наших

GARGOVLE МАЗИВА

„ дају им онај квалитет, који гарантује сигуран и економичан погон.

Jugoslovenska STANDARD — VACUUM Oil Company d. d. ЗАГРВБ ВЕОГРАД

Vlasnik: D-r Velimir Baikić — Запје Živanovića 993Задружна штампарија, Београд, Франкопанова ул. бр. 15, Тел. 26-544 (Звонимир И. Плевник, Доситијева бр. 47).