Naša književnost

402 =“ 5 = Наша књижевност

остварује готово чуда. Чак и културни странци, они међу њима. који су се више или мање поштено упознали са нашом стварношћу, тешко поверују да је после разрушења, насталог услед империјалистичког а затим грађанског рата, било могућно да се у року од тринаест година створе тако џиновска дела у свима областима људске делатности, не само у индустрији него и у оном смеру револуције који иде за тим да преваспитава сељака и од њега, бившег роба земље, створи марљивог радника. То је чињеница чији се значај данас изванредно тешко може у потпуности да "сагледа. Е -

Ако узмео све појаве те врсте, јасно нам је да се ове појаве, наравно, досад не огледају у књижевности, а Кривити за то не "треба никога.

Стварност се не огледа у књижевности. Па шта из тога произлази; Произлази да је показивање њене слике као у огледалу — ствар вашег поколења. Ви морате поћи у том правцу.

Треба да се учите да дајете синтезе, а не одломке и парчад. Потребно је широко уопштавање, потребне су велике слике. Због тога је неизбежно и неопходно озбиљно учење.

Какве бисте теме вимогли да унесете у књижевност»г Чини ми се да таквих тема има довољно, ипрвакојамипада напаметувеликајјемери занимљива и актуелна. Сељачки момак долази

фабрику. Опишите га управо као сељачког момка, као човека земље, потчињеног њој, као човека који је окован ланцима вековног ропског рада, ланцима поколења. Он је навикао да ту -земљу гледа као силу која га храни, која му на некакав тајанствен начин даје хлеба, кромпира итд. Он никад није размишљао о томе како то ради земља, природа.

И ето тај човек, потчињен природи и одрастао усред поља, где над златним таласима жита певају шеве, долази у фабрику. Ту он пре свега види неке њему неразумљиве стројеве, које ону „Сељмашу“, на пример, услед своје неукости ломи. Он узима у руку неуобличен комад материје. Из тог комада прави најсложеније апарате, чудесне ствари.

На ову тему могу се „навити“ изванредно занимљиве слике, узевши притом у обзир да се, поред измењеног односа човека према материји, која га је раније притискивала, мења и његов од“ нос. према људима. Ови људи хоће да измене судбину света и сем