Naša književnost

У каменолому 523:

Већ идући дан је Иван стигао у каменолом. Дошао је са колима јер се надао да ће тако више зарадити. Са њим је пошло још неколико бесколника надничара, за које више није било у селу посла.

Висока стрма литица. усечена у каменом брду преливала се у сунчевој јари. Огромни масиви стења низали су се један нап другим у високом усеку. У њиховом подножју мицали су се људи. Погрбљени, сићушни, крај врелог каменог брда, бушили су његову утробу, чупали из ње огромне стене и лупали их тешким чекићима. Оштри врхови челичних шгтангли завлачили су се у једва приметне пукотине стена, одвајајући их од зида милиметар по милиметар. Упињали су се људи узмахујући тешким чекићима, притезали челичне штангле и подизали стене високе као купе кукурузне шаше. На оштрој литици, привезани дугим конопцима, прилепљени уз врели камени зид, људи су бушили рупе за мине. Покривени сивом каменом прашином, изгледали су као да су и сами створени од камена. Притиснути тако врелином летњега дана и тежином рада мицали су се споро, безвољно, ломећи стене у ситне комаде и бацајући их на гомилу. Онда су долазиле рабаџије, исто овако ознојене, прашњаве и малаксале товариле су камен на гломазна кола, шибајући волове, који су са муком извлачили кола заривена у мајданску земљу, гониле камен на железничку станицу, претоваривале га у вагоне, који су га одвлачили негде на други крај државе. А тамо негде на томе другом крају, исти оваки људи, малени, непознати, стоваривали су камен и узиђивали га у друмове. Требаће много напора докле се друм наспе и поваља, а ови исти радници, када их газда отпусти, проћи ће тим друмом да на другом крају потраже зараде.

Обишавши са својим сељацима каменолом-и пут којим се превози камен, Иван распита за главног предузимача који прима раднике. Млади, сувоњави радник осмехнуо се неким киселим осмехом и мрзовољно одговорио:

— Море каки предузимач, тај овде не долази. Ено пословође тамо у хладу, тај ти је овде бог и побожица.

Туробни пословођа је дуго посматрао групу сељака која му пришла да га замоли да их прими на рад. Његово подозриво ћутање уплаши снисходљиве сељаке. Иступивши пред групу, млади Ранко замоли: у