Naša književnost

752

ске владе. Издање се штампа по рукописима Толстојевим, на којима ради низ истакнутих научника.

У Совјетском Савезу отворено је пет музеја посвећених Толстоју. У њима се чува 1,000.000 разних предмета везаних за живот и стваралаштво великог руског писца: његови рукописи, књиге, портрети, илустрације за његова дела, оригинални предмети који су припадали Толстоју и његовој породици.

По нарочитој одлуци Совјетске владе, ти музеји раде под руководством Академије Наука СССР и “у њима се развија дубок научни рад на изучавању стваралаштва и биографије писца, на чувању и сабирању свега што је везано за Толстоја.

У Москви постоје два Толстојева музеја. Један од њих је Дом Толстојев са вилом, споредним зградама и великим вртом. Ту је Толстој проживео 12 година и написао око 90 дела. Све што је припадало писцу и његовој породици у Дому се чува нетакнуто. Лењин је лично посећивао овај Дом и бринуо се да се од "њега створи национални музеј у коме ће све бити сачувано онако како је то било за живота Толстојева.

У другој згради смештен је Централни Толстојев музеј: предмети у музеју показују развојне етапе из живота и стваралаштва Толстојева. Тај музеј је био јако оштећен фашистичким разарањем, али га је Совјетска држава обновила још пре свршетка рата 1943 године.

Јасна Пољана, која се налазила под немачком окупацијом и која је тешко пострадала, обновљена је. Отворена су оба Јаснопољанска музеја: кућа у којој је живео Толстој, која је била полуспаљена од немачких фашиста, сада је опет добила пређашњи вид, — онакав какав је имала

држину и значај Цанкаровог књи–

у последњим годинама Толстојева: живота.

Пети музеј Толстојев је на станици Астопово. Тамо се налази не-– дирнута соба у којој је умро Толстој, а цела кућа шефа станице претворена је у књижевни музеј Толстојев. Десетине хиљада људи из свих крајева Совјетског Савеза свакодневно посећују Толстојеве музеје, та света места за све совјетске људе“.

На крају писма је пламени протест против америчких империјалиста и њихових агената, оних који хоће да име Лава Толстоја вежу за имена америчких гангстера, фашиста, убица, за оне који линчују црнце, гуше демократију, за непријатеље слободољубивих народа.

В. ГЛ.

ОТВОРЕНО ПИСМО СЛОВЕНАЧКИХ КЊИЖЕВНИКА БУГАРСКИМ КУЛТУРНИМ РАДНИЦИМА

ПОВОДОМ НАПАДА НА ЦАНКАРА

Словеначки књижевници упутили су бугарским културним радницима следеће отворено писмо:

„Приликом приказивања драме Ивана Цанкара „Краљ Бетајнове“ у софиском Народном позоришту, бугарски водећи листови „Отечествени фронт“, „Работническо дело“ м „Труд“, не само што су криво тумачили ово дело и његов значај, него су своје приказе искористили ·за груб напад на Ивана Цанкара и његову уметничку вредност. Тиме су се поставили раме уз раме са реакционарним буржоаским критичарима, који већ од саме Цанкарове појаве настоје да изопаче идејну са-