Naša književnost

"О МАКЕДОНСКОЈ НАРОДНОЈ ПОЕЗИЈИ

Македонски народ је последњи од словенских народа извојевао своје национално 'ослобођење и тек у последњих пет година започиње свој слободни књижевни развитак. То изгледа чудно када се зна да је Македонија управо била некада колевка словенске писмености, Вишевековно национално и социјално ропство било је основна препрека да овај мали словенски народ, који се налази у срцу Балкана и који је више пута искусио на својој кожи освајачке нападе блиског и далеког непријатеља, није могао да развије своје снаге за слободан и убрзани развитак свог књижевног стваралаштва.

Аналогно другим словенским књижевностима, и у македонској књижевности се најпре развија поезија. Пре свега, то је последица познате и правилно подвучене чињенице, да су песници Македоније, без било каквих образаца претходног индивидуалног и уметнички квалитативног књижевног стваралаштва, нашли на јеигурнијег и јединог претходника у народној поезији.

У немогућности да развије индивидуално песничко стваралаштво на македонском језику, пошто су појаве овог стваралаштва биле жестоко прогањане, македонски народ наставља усмено стваралаштво. Ово стваралаштво првенствено се изразило у богатој по мотивима песничкој ембцији и изванредној мелодичности македонске народне поезије. Насупрот застоју или повременим бледим појавама индивидуалног песничког стваралаштва, народна поези ја привлачи и снагом своје актуелности у погледу догађаја на које народни певач невероватно брзо реагује и снагом своје песничке изражајности, која је једнака и у погледу текста и у погледу мелоди је. |

За економски и социјално поробљени македонски народ, за народ који је лишен. могућности да слободно манифестује своју националну свест, песма коју сам ствара и пева претставља насушту потребу, сапутника у свим моментима живота и једно од најмоћнијих средстава за очување народног духа. Пратећи у стопу живот народа, народна поезија је истовремено и богати летопис тешког ропског живота народа и његовог бунтовничког и револуционарног иступања. Као историчар из доба у коме је створена, она обилује веома богатим материјалом на основу кога семоже пратити процес буђења националне и револуционарне свести македонског народа.

Х

ПСА се пуцано ла века 5