Naša književnost

284 А : Књижевност

У условима најновијег ропства — фашистичке окупације, народ није престао да пева. У њему се, упоредо са великом мржњом према новим поробљивачима и упоредо с љубављу према. новим борцима — Титовим партизанима, појачала жеђ за опевањем нових невоља и нових борби. У току многих дана и ноћи крвавих непријатељских блокада и напада, али и партизанских борбених офанзива и еполеј а, појављивале су се по побуњеним македонским селима песме о борби.

Партизанске народне песме су наставак илинденских револупионарних песама. У њима живи веза са барбеним устаничким духом илинденске епохе. Један од њихових основних мотива јесте наставак борбеног дела ослобођења поробљене домовине да би се

_ испунио аманет јуначких отаца палих у борби за слободу:

- Ленко, сина да ми чуваш,

5 да ми го лулееш, “ | = да ми го порастеш, ;

- пушка ла му купиш,

- | Ленко, пушка да му купиш, : јунак да ми биде, т јуначки да умре,

у за Македонија.

У партизанским народним песмама још снажније нараста ре_ шеност да се сачува национална част и свест, које су се одржале ' кроз толике дуге и тешке године:

Нека разберат, крвави фашисти, македонско име нема да загине.

У песмама о партизанској борби, поред извесних основних начина приказивања који су карактеристични за рани је народне песме, откривамо нове «елементе, који су нови не само у погледу тематике, него, пре свега, у погледу духа њихове садржине и њихове идејности. Сам карактер нове борбе, која се клавитативно разликује од борби које је водио македонски народ у прошлим деценијама, усамљен, без сигурног вође и истинских савезника, — одређује савремени револуционарни дух партизанске народне поезије. Народ је свестан тога да у новој борби није усамљен, да ће уз братски

договор са другим југословенским народима доче ати и свој сло-

бодан дан. Ако је раније певао о својој борби као борби на живот и омрт, сада пева о борби помоћу које ће први пут доћи до слободе. Сада је он сасвим убуђен у то, зато што на његовој рођеној груди, заједно с њим, против заједничког непријатеља, воде борбу до победе синови и кћери братских југословенских народа. Ови падају у борби за слободу, а успомена на њих је исто толико драга македонском народу колико и успомена на његове пале синове и кћертч.

па авина