Naša književnost

Оригиналнест _Луче микрокозма“ — 5 : 4251 или Његошевим личним животом. Али, ако се дубље посматрају, обе струје Његошеве поезије.— и она која је духом и мотивима продужење и надмашење народне цесме, и она која је рефлексивна,- у чистој мисли, — прожете су једном истом нити:

У „Лучи“. се води борба између — ПонИ и хаоса, светлости и мрака, добра и зла; у „Горском вијенцу“ ова иста борба пре· несена је на земљу, у животну стварност, у Црну Гору. Многа мисао и многи гест у „Горском вијенцу“ имају своју паралелу у „Лучи; само, док је у „Лучи“ све дато зисолутно, а ском вијенцу развија се у црноторској стварности.

Наравно, тај пут Његошеве поезије није могао бити ни лаје ви брз; за толики полет у висике требало је времена и нречилитавања: У пламену мисли и осећања. Ма колико био снажан његов спиритуални живот и поетски занос, тешке прилике ометале су сређивање његових мисли и израза. "Али ПИ га ВОДИ стално у висине и дах је све дужи. · -

__Ако је. Црногорац свемогућем Богу писан поеле читања Державинове оде, у песми Вјерни син ноћи пјева похваљу мислима већ се види сва смелост и полет његове визије. Већ у тој песми, писаној по свој прилици год. 1836, Ебегош се приправља за писање „Луче“. Његово слављење мисли као о [0 линог пође у сазнање налази се 58 5 овој песми: 5

Ти си лака, хитра посредница

Међ људством и међу божеством;_ Ти божеске с неба носиш мисли, Предајеш их земље житељима.. =

Ти највише завјес Ура дижеш.

Његоштева мисао о миели и души као путовођи кроз небеса, "односно сазнање, јавља се већ у овој песми. Нешто доцније јавиће · се и други елементи. Култ сунца и светлости, којима. је „Луча“ толико прожета да занос пред светлошту Његонта највише истиче међу песницима козмичке идеје, налази се већу Оди с ЈЕ У, спеваној но] без м] есеца (1885 или 1836):

Сане неба, диадимо Зевса, Побједниче царства Бребова, Ти нам сијеш луче свјетлосјајне-

Без тебе би људство тужне било, = Би у мраку расло и гинуло, > - Не би знало. божествене руке.

У тој се песми налази, штавише, У зачетку и узгредно хазан, главни мотив о

.

Е Живот људству б6а. тебе би био. Ка немирним неба · духовима, Те мишљаху с престола бацити Цара неба и свег створитеља: · Рај- земаљски, Еден красновиди, Ђе тебе би ка: ад изгледао.