Naša pošta

Број 11.

НАША

затим је следовала примедба: «У нашем селу нема бербера, пошто се код нас сваки брије сам».

Други чиновник написао је на коверат уз адресу оваку примедбу: Натраг послати у случају да је адресант отпутовао. «Како је могао отпутовати, кад је умро.»

У поштански музеј могла би се сме-

_стити и дописна карта која потиче још

из доба царистичке Русије и која послана 22. септембра 1899 из Твера у Москву, камо је дошла 20. априла 198. Идућег дана када је била предата адресату, овај се још више ужаснуо када "је морао да доплати 6 копјејака, што је — од времена пошиљања карте до уручивања — облик карте је био промењен и карте старог издања оглашене за неважеће.

ВЕСТИ

Исплата разлике принадлежности, = У Службеним Новинама од 24 јуна т. г Бр. 140 објављено је наређење Г. Ми. нистра Финансија за исплату разлике принадлежности државним службеници ма за време од ! октобра 1923. г, до 1 маја 1924 год. <

Првенствено право за пријем ове разлике принадлежности припада оним државним службеницима који су за време ратних година (1914 и 1915) били са

_ службом у Јужној Србији и који су преведени по новом закону, па било дг се и сада налазе у активној служби или да су пензионисани по навршетку пуног броја година службе.

Сваки од ових службеника дужан је поднети личну писмену пријаву благај "ници, на којој сада прима принадлеж-

__ ности, у којој има означити, звање, на_ длештва и место службовања у Јужној _ Србији у 1914. и 1915. години. У при. _јаву навести све додатке (плата по ста__ ром и новом закону) на основу којих "му се има извршити прорачун разлике.

___ Сви ови наводи, наравно, морају бити __потврђени од Ко П0еа надле· штва.

5 Јубиларне поштанске марке. — Како __ смо обавештени, Министарство Пошта

Телеграфа одлучило је да изда и пусти саобраћај јубиларне поштанске марке

НОШТА“

Страна 13.

.

у част прославе хиљаду годишњице Хрватског Краљевства. Ове марке биће само шест месеци у саобраћају. Време од када ће оне да важе као и од које ће их вредности бити, одлучиће се накнадно. Аутоматске телефонске централе. — Манистарство Џошта и Телеграфа издало је наређење да се ових дана отпочне са монтирањем нове аутоматске телефонске централе у Загребу. Аутоматске централе у Љубљани и Новом Саду већ су монтиране и пустиће сеу сасбраћај кроз врло кратко време пошто се очекују подцентрале које су већ на путу:

Нове радио-станице. — Министарство Пошта и Телеграфа наручило је у Немачкој на рачун репарације материјал и апарате за пет нових радио-станица, које Ће бити подигнуте у већим мебтима наше Краљевине. У буџету ! Министарства Пошта предвиђена је'сума од 1,000.000 — динара за радове на монтирању ових станица и за подизање поребних зграда.

1 Телеграфско телефонски конгрес у омо-у. — Италијанска управа Пошта ЈЕ леграфа у идућој години прославиће стогодишњицу смрти Александра лте. Поред ове прос новременоте; ра грес и изложба ских апарата. На ову прославу као и на конгрес, позвата је и наша држава да участвује.

Нови међународни те леграфски правилник, — Ових дана разаслат је свима телеграфским станицама нови међународни телеграфски правилник. У овом правилнику оштампане су најновије: одредбе са последње међуна ародне конференције, која је одржана у Паризу 12927. Тако је сада задовољена и та потреба,

о кин се јед-

која је у последње време знатно оте-

жавала ову службу.

Техничка израда ове књиге за сваку.

је похвалу.

0 шаџапји па робапзне Зеније Каесе,

Тазо је упо тан 1 зКого тшКкакау итеге5 рибике и рогеди шШагапја па кпу Исе роб. чефошсе, а 10 озобђно и ргесапз т Кгајемита ро тот пибепји Бро 56; омај: Рађ|-