Naša pošta

Број 11.

„НАША ПОШТА“

Страна 5,

донела је дуго чекано решење задатка о увећању растојања за телефонско општење. Тај је задатак решен теле. фонском транслацијом с применом катодне лампе, коју је 1909 године изумео Флеминг. С њеном појавом, бар што се тиче линија на копну, растојање је за телефонска општења побеђено.

Најзад, последњих година добио је већ практично решење и труги задатак даљног телефонисања — многоструко телефонисање, које је омогућило да се по једног истој жици, високом фреквенцијом, у исто Р обавља више пе говора.

На овај начин, транслација као да је издужила жицу за даљно телефонисање, а многоструки систем као да ју је удебљао и тим самим увећао њену пропусну способност. ·

У наше дане научно-техничка мисао ради. на усавршавању и развићу ових последњих тековина. |

Ради потпуности слике треба споменути зближење телефона и радиа. Још првих година свога постојања радио. телефон је згодно употребљен као пријемник „телеграфских сигнала т. јест Играо је улогу помагача. А у последње време ова два значајна саобраћајна средства сјединила су се и дала радиотелефонију. Сад су већ врло чести случајеви, плећу, помажући се и допуњујући се

кад се радио и телефон пре-

Све што је речено само летимично карактерише етапе кроз које је прошла ова величанствена тековина људскога ума. Телефон, као средство општења међу људима, дубоко је урастао у живот свих културних народа: многохиљадиту аудиторију, океански параброд, поткоп у руднику, стражареву кућицу, гњурца под водом, подводну лађу и аероплан, — све њих телефон може са успехом услужити, штедећи време и новац и побеђујући растојање.

Као најбољи доказ од колике је вредности телефон за човека могу послужити податци о његовом развићу које из године у годину бива све убрзаније. У години 1875 није било телефона. Године 1885 више од 300.000 телефона служили су човечанству, 1900 године2.000.000, у 1913 број телефона је нарастао на 12 500.000, а 1925 године било их је преко :25.000.000.

Творац телефона је био срећан да доживи време, кад је његов проналазак чврсто стао на ноге, успевши да човечанству учини неизмерне услуге. Кад је умирао, 1922 године, Бел је могао са задовољством да се осврне на пут којим је прошла творевина његова и многих других истраживачких умова. Почасти, указане Белу приликом његове смрти, све до обуставе рада свих држав-

·"них телефона у време његова укопа —

биле су потпуно заслужене. Субоћин

мећусобно. А КЕ

ПОШТА | Потреба пошта у Крној Гори

Као што Црна Гора оскудијева у свима јавним, социјалним и културним установама исто тако оскудијева и у поштама, а поште су, као што је познато, неопходно потребне саобраћајне и културне установе.

Готово исти број пошта, које је Црна Гора имала прије рата има и данас послије ослобођења и уједињења. Прије рата су ове поште задовољавале ондашње потребе и ондашњи саобраћај, али данас се то не може рећи. Данас су се при.

=

СТРУЧНИ ДЕО = | р

(Струског). - : ф

лике измијениле, те је саобраћај по“ стад живљи и виши а саобраћајна средства и саобраћајне установе су све више потребне, па се зато у њима осећа сваким даном све више оскудица. Познато је да је Црна Гора у новој уједињеној држави највише од свију осталих покрајина заборављена и занемарена, и ако то није заслужила. Она мање више оскудијева у свима животним потребама, па тако и у поштама. Овоме је у неколико крив сам народ, криви су још више народни преставници, који не увиђају све потребе свога народа и свога краја, а највише су криви државни управљачи који не поклањају Црној