Naša pošta

140

ност повећавање превозних цена и преношење ових терета на путнике, јер је утврђено, да би такво решење ове криве аутобуских предузећа било исто тако неповољно и по приватне као и по

јавне интересе.

НАРОДНЕ ШАРЕ

Народне шаре су културно благо народа. Кров њих провејава дух и цивилизација. Југословенски народ њима обилује, али их није довољно проучио ни груписао. Наш сарадник г. д-р Радован Н. Казимировић, професор, прихватио се тог поела и с успехом га обрађује. Пре кратког времена изашла је његова књига Народне шаре, коју је Српска краљ. академија наградила из Задужбине архимандрита Нићифора Дучића. Писац већ четврт века ради на прикупљању наших народних. орнамената (шара), које је дивно израдио акварелима (воденим бојама) и средио у Албуме, од којих се један налави у двору Њ. В. Краља (као свадбени дар Београдског женског друштва. Њ. В. Краљици Марији). Неке је табеле са израђеним шарама (у воденим бојама) г. Казимировић уметнички репродуковао (у Југословенској тискари у Љубљани) у виду 16 дописних карата, које се по нашим киосцима продају 7)

· Ово је издање приредио, 1927 г., Одбор у корист оснивања фонда пок. др. Никодима Милаша бив. епископа далматинског.

На овим картама се налазе и шаре, које су послужиле као украс нашим поштанским маркама..2

Као што је познато, наше Министарство пошта је, 1927 г., из Албума др. Кавимировића узело шаре, које је затим кућа „Тотпав де Ја Впе,ећ Сотпр.“ уметнички репродуковала. Клишеа је и тада израдио наш вештак Драгутин Вагнер.

Није чудо што су ове шаре послужиле као украс нашим поштанским маркама, јер су оне одиста излив нашег народног духа. У њима је изнета блага ћуд нашег народа и његово схватање уметности. |

__Г. Казвимировић је у својој књизи изнео све оне области у којима би се наше народне шаре могле применити. У области: уметноста, индустрије п занатства оне би, не само уздигле наше схватање народне уметности, већ би довеле и до расцвета ових грана, па чак и до стварања нашег југословенског декоративног стала који још немамо. Књига је снабдевенаи Албумом народних шара у боји те заслужује, одиста, пажњу. Има 16 таблица са уметнички израђеним шарама.

:ђ) Могу се набавити нарочито преко члана одбора владике Милаша, г. Ристе Кисића, Ломина 46, Београд.

2) У чланку Пошт. марке („Наша пошта“ август 1930) г. Кавимировећ је изнео мисаодасе једним мудримдоговором наших меродавних фактора може постићи да наша пошт. марка буде најлепша на свету“. То је исто изнео и у Пошт. календару (Вујадиновићевом) за 1930.