Naša pošta

Унапређење из Х у 1Х и из 1Х у УП групу може уследити после 4г., а из У у сваку групу до ТУ групе 1 степена после 3 г. службе у нижој групи.

Услов за даљне напредовање из ГУ групе ! степена у било коју вишу групу, дакле до [ групе, јесте трогодишња служба у ТУ групи 2 степену. 1

За напредовање у вицу групу са истим звањем потребно је 4 год. службе у нижој групи.

Званичници напредују у вишу групну после 9, а служитељи после 12 год. службе.

Перијодске повишице добијају се по службеној дужности — аутоматски — после сваке 3 г. у дотичној групи.

Званичник, који накнадно положи 4 разреда средње школе и држ. стручни испит добија Х групу, а положи ли матур или факултет добија плату и ранг чин. приправника.

Кад служитељ положи 2 разреда средње школе долази у ПТ групу званичника, а положи ли матуру или факултет. ступа у ред чин. приправника.

Глава УП — Отште одредбе — 55 68—108.

У погледу професионалних удружења — организација, спроведена је југословенска мисао коју је и „Наша пошта“ истицала у својим ретцима. Овом делу посветићемо посебни напис. |

Вредне су спомена одредбе у погледу накнаде штете. Држ. службеник, који у вршењу своје дужности причини штету трећим лицима незаконитим или неправилним својим поступком, одговара за ту штету и он и држава. Овакву штету плаћа држава из своје касе само онда, ако је не може утерати 'од свога службеника, односно евентуално и онда кад је службеник скривио штету из превелике ревности у служби.

Радосно је поздрављена нарочита одредба у чл. 79 за п. и т. службенике и за учитеље грађ. и основних школа, који св више не морају плашити примена члана 100 старог закона о рођацима у истом надлештву. Супрузи и рођаци у поштама и споменутим школама могу заједно службовати у истом надлештву.

За службеника, који је на боловању више од 6 месеци „обавеван је комисијски преглед. Чланови комисије су старешина службеников или 1! делегирани чиновник и 2 лекара. Стари закон знао је само за лекаре као чланове комисије.

Службеница на порођају има право на отсуство до 6 "недеља (прије 30 дана).

_ Хуманост законодавца огледа се у овим новим засадама: "елужбенику са више од 3 г. службе, ако тешко оболи прије него стекне право на пензију и буде отпуштен, а нема никаквих прихода и неспособан је ва привређивање, може се на име помоћи дати 30% од његове плате и положајног додатка.