Naša pošta

256

удружење, са одборима — секцијама у појединим центрима. Главна управа, састављена од претставника секција, морала би васедавати у престоници.

Мислимо да би требало да Министарство ва п.т.т. струку прихвати ту инициативу и да помогне њеном остварењу. Она тангира и јавне интересе: систем држ. управе као и практичну страну развијања наше филателије, упознавање и растурање наших п. марака у свету. Министарство има начина и да помогне да такво удружење што пре ојача и развије своју пуну акцију.

Упоредо томе, крајње је време да се посвети озбиљна пажња. П. т. музеју. Пријатно нам је што писац додирује то болесно место, о којему смо и ми често говорили на страницама нашег часописај). Оживели П. Т. музеј са библиотеком, остварено Југословенско филателистичко удружење као и организације п.т.т. службеника могли би с успехом приредити и прву Пт,т. изложбу у Југославији. Сваки ко познаје вначаји улогу таквих изложба, са стручног и општег гледишта, прихватиће овај предлог. И ми желимо да наше добронамерне сугестије не остану мртво слово на хартији, као што годинама остају — ад акта — претставке за уређење П. т. музеја.

УРЕДНИШТВО.

ДОКЛЕ СМО СТИГЛИ У ТЕЛЕГРАФИЈИ о Само се по себи разуме, да експлоатацуја телегргф је у кабловима треба да буде тако оргенизвовгна, да она не смета телефонској служби, нити пак да штети пупунизоване келемове., Техника је потпуно реш ла оба ова проблема, " покавала четир“ равна начина експлоатац је: експлоатацију теле графије са сталном струјом и гармоничне телеграфије — обе у нарочитим кабловима, као и на инстелецују иексплоатацију инфрагкустичне телегргфије“) и сумултане телегрг фије суперфентомизграним линијама које служе једновремено г за телефонски саобраћај.

Првгм, горе означеним системима постиже се најмањи профит од кабловских линија, док хармонична телегрефуја, омогућава, да се може телеграфусату по сваком дупломе ланцу, до 12 водова, са 12 равних, вокалнгх фреквенцу ја које носе

1) 0 П. т. музеју писао је г. Ђ. П. Ђорђевић (П. т. календар за 1930, од г. М. Вујадиновића и Ђ. П. Ђорђевића, стр. 55). ТУР.

ж) Инфракустична телеграфеја служе се :мпулсима електричне енергије на линији који не могу као електрични таласи бити предмет опажања нашега чула слуха већ леже испод онога броја фреквенција које ми опажамо као звучне електричне таласе.