Naša pošta

5 103 (2) издати овлашћења о постављању званичника и служитеља и доношењу одлука о периодским повишицама;

5 163 (4) издати овлашћења о постављању дневничара;

5 166 издати у сагласности са министром финансија уредбу о наградама дневничара;

5 182 издати упутства за постављења хонорарних службеника и надничара;

347 издати одлуку у споразуму са министром правде

и финансија за звања која нису поменута у „распореду звања“

У п. т. т. струци досад су регулисана питања из 5 103 и 163 о којима је напред реч.

И.

РА

5 ПОШТА НА ИЗЛОЖБИ У ПАРИЗУ

Свима је без сумње познато, да су Француви у својој престоници, Паризу, приредили прошле године једну велику међународну колонијалну изложбу _ која је трајала од маја до новембра пр. г. На овој изложби суделовала. је и француска Гл. управа пошта. Ево шта о томе пишу г. г. Сибра и Палол, (Н. Зибга засепјеџг дез Розбев еђ дез Тејеостарћев, фђ Е. Рајћоја, Сће! де весбоп дез Р... еђ дез Т...... ) у новембарској свесци Анала за Пошту, Телеграф п Телефон:

„Га. управа п,и т., одлучујући се да и сама учествује као излагач у домовинској секцији велике, колонијалне међународне изложбе у Паризу, наредила је Техничком сервису ва студије и испитивања да организује један павиљон, који ће приказати публици технички изглед саме управе. Искоришћена је ова прилика да се покажу функције нојинтересантнијих апарата између оних који су сада у служби управе и да се посетиоцима пруже сва потребна обавештења која се односе на развитак соабраћаја и справа у служби управе.

Павиљон је био постављен у домовинској — метрополитанској секцији и заузимао је значајно место под називом: „Телефонија — Телеграфија“. Површина овога павиљона од 64 кв. м. ипак није била довољна и ва то је начињен избор међу апаратима, ивостављајући од показивања оне, многобројне, који захтевају и сувише места и који се не би могли показивати, ако не би са њима заједно поставили и још много другог материјала бев којега не би могли бити стављени у, покрет.

Да би пружили посетиоцима што бољу угодност, унутрашњост павиљона је била опремљена и подељена у више секција, између себе потпуно ограничених, које су све постављене по ивицама централног кулоара, који омогућава пролаз из једне крајње секције у другу. Ту су биле постављене ове секције: телеграфије без жица, подгемнит линија на великим даљинама, телефоније, телеграфије, пошта пи