Naša pošta

26

На високим моткама од 5 метара били су постављени наслони за лампе, чијим се разним положајима састављала нарочита азбука. Иако је овај начин телеграфије био доста несигуран, он се брво из Француске пренео у Енглеску и Немачку. Тако је линија ивмеђу Берлина и Кобленца. имала 61 међустаницу, свака на растојању од 15 км. Употребљавана је само за владине вести. Данас се оптичка. телеграфија задржала још једино на железници, у виду сигнала. („Правда“)

— Први телефон у Бечу пре 50 година. — У Бечу је постављен први телефон равно пре 50 година за приватну употребу. Она је ушла у живот следећом званичном објавом: ,„Високо Ц:икК. Ми нистарство трговине уступило је приватном телеграфском друштву концесију за изградњу и обаву телефонске мреже у Бечу. Телефон је апарат који његовом власнику омогућава да говори с велике даљине с лицем које има исти такав апарат, те не само да га кров њега разговетно чује, већ познаје и сам његов глас“.

Равуме се, да је овај први телефон у Бечу, и ако је ону самој ствари био већ пронађен две деценије раније од Фридриха. Рајса, био у врло примитивном стању. Њега су тек доцније усавршили Бел и Хуг.

Али, и поред горње објаве и велике рекламе коју су сами концесионари чинили, одвив је Беча у прво време био врло слаб. Јавило се свега 454 претплатника „за које је била довољна само једна мала централа од 500 бројева. Али се његова практичност убрзо увидела, тако да је тодину дана доцније била подигнута још једна централа, а у току од десет идућих година број са претплатника толико попео, да је приватно друштво дошло у немогућност да посао даље само води, те је концесију пренело на саму државу. А нарочито кад се завела и међуградска веза, која се убрзо протегла до Трста и Прага.

Тих година било је у целом свету свега 167 телеф. централа са укупно 60.000 претплатника. Данас Беч има сам 13 великих централа, од којих 5 са 100 хиљада, а неколико још мањих са 20.000, дакле 10 пута више него што је било пре 50 година укупно на целом свету.

Интересантно је напоменути да је годишња претплата првих телефона у Бечу била 100 гулдена, на даљини од 2 километара од централе. За сваки даљи км. плаћало се по 25 гулдена више, што значи да је тада телефон био веома скупа ствар, скоро луксуз. Поред тога, телефон је радио само дању, од 7 часова изјутра до 9 увече.

— Најстарија песма, која је до данас сачувана је индиска Ригведа, која је написана пре више од 5000 година.

— 18 септембра 4981 навршило се сто година од рођења Сигфрида. Маркуса, који је први конструисао аутомобил с бензином као потонском снагом. Његов аутомобил, конструисан 1875, претходник је данашњих наших лимузина. -

— Прва жена — инспектор Генералне дире кције државних железница. =— Указом Његовог Величанства Краља постављена је за инспектора 5 групе Генералне дирекције државних железница, Лепосава Буђе ва ц, досадашњи виши контролор 6 групе исте Дирекције.

— Доскоро је Америка имала највећи број станица. Данас тако не стоји. Америка има сада око 605 емисионих станица док цео остали свет броји 650 емисионих станица. Од овог последњег броја пада на Аустралију 38 а 14 на Африку. Интересантно је да Куба има преко 70 станица. Канада преко 87, Мексико преко 39 станица. Русија има 47 станица у раду а још 60 станица у градњи. Пре годину дана Сиам није ни знао за радио, данас већ броји 3 емисионе станице. Свега у свету има око 1255 радиосемисионих станица. („Радио Београд“)