Naša pošta

117

јаја 1981, ртетаа ргоршзита 676 по уеза за 5 345 67. 61:82 Реала ргедиада Бапозјазке зексјје. Меди пјипа 1 ЛеђзКки вексјји. То је зада једап — јивовјотензк! К чв. РА овођ]је Јисовјамаје јефто та Кјибет тоде офуага угафа 5уојер паргефка. То ши је 1 дало. Ј.

ТАМО-АМО ПО СВЕТУ

чиновница поште из Монтреала одликована у Француској. Поштари, Канађани — Французи одушевљени су почашћу, којом је недавно одликована једна од њихових колегиница, госпођа М. Р. Боасоно, (Војз5зоппаш%) чиновник централне поште у Монтреалу, секретар удружења књижевника из Монтреала и члан Друштва песника из Квебека. Она је добила. награду Едмона Ростана према одлуци Академије игара Лангедока за своју песму под насловом: «Канађан и—ФфФранцузиљ» Госпођа Боасоно је добила за ову песму као награду, у позлаћеном бакрорезу израђен златни цвет ђурђевка, а осим тога још три друге награде за друге три песме.

Банка за узајамну помоћ и зајмове п., т. 0с0бљау Румунији. Ова је Банка основана. 1905 г. з сви службеници Фу њезини чланови. Капитал је основан уловима особља. Сваки службеник који први пут ступа у службу дужан је положити један улог, а осим тога даје обавезу да му се може задржавати од плате 2%. Цео уложени капитал са интересом враћа му се кад дођу у пензију.

Банка прискаче у помоћ својим члановима у овим случајевима:

4) у тешким болестима, повредама, хируршким операцијама и хроничним болестима (фтизија);

2) у случајевима болничке неге и лечења, ожењени уживају бесплатне лекове и болничке трошкове, а неожењени плаћају само 500.

3) у случају смрти, породица умрлог, жена и деца, побијају једну знатну помоћ, а тако истону случајевима, поплаве као и у другим несрећним случајевима, кад се утврди, да они нису могли бити избегнути.

4) кад иза смрти службеника остану незбринута деца, добијају помоћ у виду стипендија за школовање.

5) У Букурешту, Банка помаже једву кантину гре п. т.т. службеници могу набављати штофове, обућу, бакалске намирнице и т. д. у

6) На Црном Мору саграђен је трошком Банке један сангторијум који може да прими 200 лица, а прошле године. поред овога. санаториума, подигнути су и шатори за бањске посетиоце. У овим шаторима може си наћи цео конфор, а плаћа се само 10 леја на дан. Шаторе је подигао својом иницијативом и трошком г. М. Андронеску, генерални директор пошта. и телеграфа, коме особље дугује топлу захвалност.

Од смрти Пола Јакова Марпергера, првог проповедника да се оснује светски поштански савез навршило се равно 200 година. Трговински саветник краљевине Пољске и Саксонског Изборног Кнеза, Пол Јаков Марпергер писао је још пре 200 година о саобраћају свога времена: ... «како би било то дивна ствар, раширити, кроз цео свет, (ма да се за сад не смемо томе ни надати), и вршити пријатељску размену добара и саобраћај међу народима, а то би било могуће, када би се европске силе потрудиле, да са кнезовима Азије и варварских држава закључе уговоре који би дали потстрека њиховим поданицима. Како би цветале онда вештине и наука, трговина и привреда. Како би сва три царства природе, којима је творац дао изобиља могли бити боље проучавана а слава божјега имена проширена!»...