Naša pošta

У Робе, ради светком и петком.

М1

Јуначе дана, служи једнако: Бога, краља, државу и народ.

УН Примај покуде као да су благи поздрави.

- УШ Место разоноде имаћеш истрага.

1Х Богат! Јемчим ти нећеш бити никада.

Х Али у станици, твој је рај! - | («Ке Еејај5»)

Тајна писма Персијанаца. Кад су стари Персијанци хтели да учине неко писмено саопштење на даљину, ада отоме нико не сазна, бријали су главу робу—гласнику, па натако избријаној глави писали саопштење. Роб је чекао да му коса изнова порасте па да се на пут крене.

Свој пораз у Грчкој Персијанци су саопштили Ксерксу писмом уметнутим у распореном зецу.

ПРАВОСУЂЕ

Пресуда првостепеног суда у Хајлигенбајлу, (Немачка), од 8 септембра 1926 и Апелације у Браунсбергу од 26 новембра исте године. Побуде:

Један телефонски претплатник, именом 8., везан је био за аутоматску телефонску централу В., и кад се између претплатника централе Ви Кенигсберга отвори линија за измену разговора, по правилу претплатници овначавају своје бројеве, на основу чега се они непосредно везују и стављају у саобраћај са траженим претплатником. Међуградска. кенигебершка станица је бележила на листићу за међуградске разговоре онај број који јој је претилатник из централе Во означио као свој властити број, али не проверавајући уошште тачност овога. У намери да избегне дужну таксу за равговор и стави је на рачун других лица, оптужени претплатник 8., често је давао сасвим је туђи, а не свој број телефона. за разговоре које би водио са Кенигсбергом. Избор тих туђих бројева пао је на претплатнике Х и У. Власници ових двају бројева, који су се доцније појавили као сведоци, платили су разговоре које је на њихов рачун водио оптужени 8., дајући лажно њихове бројеве, и тако су претрпели штету, плативши таксе за разговоре које нису водили и које нису били дужни платити.

Оптужени је признао свој начин поступања. Оно чини дело преваре потпуно доказано. Оптужени је, без икакве сумње, свесно радио на томе, да други плати таксе које је он био дужан платити и да се тим недопуштеним начином користи. У првоме реду преварена је Управа Пошта, пошто је кривац давао лажне бројеве, у другоме реду и посредно, то су повређени претплатници, који су платили таксе на основу лажних ознака оптуженега, јер, кад им је поднет рачун на исплату, они су били уобразили, да су доиста имали разговоре који су им у рачуну показани и та их је вамисао определила да учине нешто, чиме су сами оштећени, а то је да плате поднети рачун за уображене разговоре!.

Суд је нашао: да разни кривични акти оптуженога чине само једно и исто кривично дело и казнио га је само за превару у по-