Naša pošta

На страни

— Отворена је радиотелефонска линија између Лондона и Јужне Африке. Претседник Енглеске владе г. Магдоналд је разговарао из Даунингстрита са претседником Јужно-афричког савеза г. Херцогом.

— У једном малом месту код Дижона, у Француској, један противник радиа био је оптужен да електричним путем омета свога суседа да прима радиофонске емисије. Наиме, чим је оптужени чуо, да код његовог суседа почиње пријем емисије, он је под утицајем громких звукова суседовог звучника просто побеснео и у тако раздраженом стању кресао неуморно у свој електрични упаљач. Наравно да је сусед уместо мелодија. ив звучника слушао тако страховито крчање, као да се цела атмосфера празни кроз његов апарат. Тужени је осуђен да плати тужиоцу оштету од 750 фр., док је и тужилац кажњен са 75 фр. за узнемиравањем суседства прављењем ларме ноћу.

— У Америци се сада приређују радио модне ревије. Помоћу телефоније приказују се манекени у најновијим хаљинама тако, да их бежичном фотографијом преносе у удаљене крајеве.

— Док је 1922 године у целој Европи било свега 7 радиостаница са снагом од 13 киловата, крајем прошле године било их је већ 210 са целокупном снагом од 2600 киловата и просечном снагом од 12,4 киловата. Ако се рачуна да станице раде просечно десет сати дневно, то одговара потрошњи од 20.000 киловат-сати.

— Пошт. марка, ова која је данас у употреби, појавила је се

први пут у Енглеској у 41840. Три године касније, Швајцарска је увела поштанске марке а већ неколико година касније уведе је Француска, Белгија, Немачка, С. А. Д. Пошто се увидела корисност п. марке уводе је редом остале државе у целом свету.

Највећа вредност досад је отштампана, на немачким п. маркама, ва време пада немачке марке после рата, и то 50 милиарде марака.

(«Недеља»)

— У овој години навршује се двеста година од рођења славног претседника америчких државица, Вашингтона. Поводом тога одлучено је да се пусти у промет нова серија марака од 12 разних портрета овог заслужног претседника.

— Претседник италијанске владе г. Мусолини је наредио, да се досадашњи назив за радиограме у Италији има да промени и да у част Марконија имају радиограми у Италији да се називају маркониграми

— У Америци је конструисан нарочити микрофон који се употребљује за пренос предавања о музици. Свирање и речи преносе се помоћу два различита микрофона, помоћу којих наставница може једновремено и несметано да предаје кад се на другом микрофону преноси музика из студија. («Недељне илустрације»)

— У Лондону је положен камен темељац, новој, гигантској згради, која ће служити циљевима нове, огромне телефонске централе, коју су Енглези назвали светском телеф. централом. Приликом освећења п полагања камена темељца одржао је дужи говор енглески министар пошта, у коме је опширно изложио план о тој будућој централи. Ова нова телефонска централа биће спојена са 214 засебна кабла са свима континентима света, а сем тога имаће своје засебне телефонске линије са већином земаља у Европи и ван ње. Важност ове нове модерне установе биће у томе, што ће се и најудаљенији крајеви земљине кугле, који се до сада нису могли телефонски везивати, моћи да телефонирају лако, веза ће се добијати врло брзо, трошкови неће бити велики, а говор ће се лепо чути. Тако ће, на пр. Југославија моћи да разговара са најудаљенијим местом у Канади или Аустралији, Аргентина са Сибиром, Аљаска са Кином итд. Све то, наравно, посредовањем лондонске светске телеф. централе. Министар пошта верује да ће нова телефонска централа у