Naša pošta

424

= У Немачкој је недавно приређена утакмица са поштанским голубовима и победник је летео пет сати са брзином од 87 км. на сат. Многи „мисле да најбрже лете оне птице, које лете на Југ. То је погрешно мишљење. Ласте, на пр. лете брзином од 70 км. на сат, а оне су најбрже. Према томе, голуб, који је летео брзином од 87 км., постигао је светски рекорд. («Правда»).

— Политика је донела напис из Прага о «Дану радиофонских.

и радиотелегр. чуда. — Први државни «Радио дан» у Чехословачкој.

— Људи и животиње као «радио-роботи». — За радио се пуним правом каже да је један од најукуснијих производа послератне технике. И, бвсумње, у животу целог човечанства, он заузима једно од првих места. Радио, тај тајанствени и пун чуда свет за себе налази се у потпуно изузетном положају. Његове могућности су недогледне, а значај му расте из дана у дан. Данас значи велики плус у културном животу целог човечанства. Антена на најудаљенијим местима кугле земаљске преставља везу сваког појединца са савременим културним животом. Не мање је важна улога радиа на васпитном пољу. Ту се он може употребити са другим значајним фактором садашњице — са штампом. Као и штампа, он омогућује стотинама хиљада људи да се упознају са најновијим вестима. У каквом би се тек положају налазили смели пионири науке у бесконачним и далеким пределима без њега. Преко радиа се, коначно људи упознају. Радио их зближује.

У вези са тим, чехословачки слушаоци радиа приредили су у Пардубицама, у оквиру изложбе телесног васпитања и спорта — велику пропагандну акцију, чији је циљ био да се увећа број радио-аматера. Ув сарадњу свих културних установа, министарства и Радиожурнала. одржан је први чехословачки државни «Радио-дан».

Пред павиљоном је стајао електрични пас, који је сваког посетиоца дочекао оштрим режањем. Пас је стајао у вези са роботом — полицајцем, који је сваком шаљиво попретио гуменом палицом. То постројење се оснива на фотоелементима. Из сталног извора светлости је бацана светлост на елеменат у псећој глави и када је некоји пролазник прекинуо млаз светлости, аутоматски је пуштена струја у клаксон и механичког полицајца. Велику пажњу је обратила на себе благајна осигурана фотоелементима против обијања. Чим би неко покушао да скине кључ и отвори благајну, фотоелеменат се расветлио, произведена је струја и засвирала је сирена на узбуну. Исти ефекат је био и када је неко додирнуо браву на благајни.

На истом принципу утицаја капацитета руке оснива се и друга атракција «светли точак», који се осветљује и ставља у покрет обичним подизањем руке према означеном месту. У истом павиљону показана је и «светлост која пева». Као што је познато, електрични грамофон се састоји из мотора, из електричног звучника, амплиона и репродуктора. Приликом демонстрације апарата са «певајућом светлошћу» репродуктор је замењен електричном сијалицом, која је смештена у рефлектору. Појачавањем струје интензитет светлости се мењао према ритму и оштрини тонова. Светлост је бацана помоћу нарочитих огледаланца преко павиљона на фотоелеменат, који је ову помоћу амплиона мењао поново у звук Радио је основан на принципу електромагнетских таласа, док у овом случају таласе замењује светлост. У ствари и светлост је продукат електромагнетских таласа, само што су ови таласи билионити део милиметра, док електромагнетски таласи код радиа имају од једног сантиметра до неколико стотина метара. Зато ово нема практичне вредности, сметња долази и отуда, што светлост нема те могућности да савлађује све препреке, него може и обичан шешир, рука и т. д. да омете правилну емисију.

Нарочито је била интересантна изложба радиа, једна врста историјат — технике радиа. Затим су испаљене ракетле помоћу кратких. таласа, а зероплан снабдевен радио-емисијоном станицом демонстрирао је телефонску везу и проналазио «украдени аутомобил».

ЕН