Naša pošta

17

закона о организацији Мит. грађевина. Тим законом, ранија звања п. т. т. службеника која су била предвиђена уредбом замењена су са звањима административних, рачунских и техничких чиновника при Министарству и Дирекцијама.-

При превођењу особља п. т. т. струке по новом 4. 8. према положају у коме се који службеник затекао и најстарији службеници преведени су у МГ групу.

У распореду звања по новом Ч. з. у У положајну групу могу доћи само управници пошта, телеграфа, телефона и пошт. царинских магацина — док звања административних, рачунских и техничких чиновника нису предвиђена (чл. 45 тачка 2) да могу бити унапређени у У групу.

Слично је учињено и са телефонским надворницима и архивским чиновницима раније 1 групе П]1 категорије чија звања нису поменута распоредом звања у МГ положајну групу, без обзира што су раније били у главној групи и што се по новом 4. 8. звања ПЕТ категорије распоређују од Х до УП положајне групе.

У другим ресорима то је обезбеђено за обе бивше категорије (Пи) па и у Пошт. штедионици.

Као год што је ранијом уредбом учињена велика неправда вредним и способним управницима пошта и телеграфа да не могу доћи у 1 групу П категорије, сад се та неправда враћа административним, рачунским. и техничким чиновницима и они не могу напредовати у У положајну групу.

Ове грешке могле су у законодавном телу произаћи искључиво из немања тачних података о суштини и делокругу рада тога особља и њихове функције коју и једко и друго особље има да врши, док међутим то је у ствари једно исто ссобље са истим квалификацијама и истом стручном спремом, са разним звањима, те према 8 347 Ч. з. могла би се издејствовати одлука за унапређење у У групу и овог особља.

Удружење се нада да ће Г. Министар правилно схватити ову случајну грешку и наћи начина, да исту законским путем исправи. У противном административне, техничке и рачунске чиновнике преведе у звање управника која су пре 4—5 год. имали, како неби бев њихове кривице постали млађи од до сада млађих њихових другова.»

Г. Министар је примио изасланство заинтересованих. Надамо се да ће праведна ствар, о којој смо и раније писали, бити задовољена.

— Мин. унутрашњих послова, расписом бр. 70.458 од 1 11982, доставило је Банским управама:

Чланови 1, 2, и 3 Правилника о пракси и полагању државних стручних испита чиновничких приправника ресора Мин. унутаршњих послова садрже прописе за праксу иваспитање чин, приправника. Од правилне примене тих прописа зависи не само успех, који ће приправници показати при полагању држав. стручног испита, него још више успех настојања Мин. ун. послова, да створи што спремнији и што искуснији чиновнички кадар ресора Мин. ун. послова.

Скоро сви изасланици Мин. ун. послова при државним стручним испитима чиновничких приправника ресора Мин. ун. послова у својим извештајима поднетим Министарству истичу да се старешине надлештава, просечно узевши, посве мало старају о васпитању и вежбању додељених им приправника-правника, да их довољно не упућују у правну природу стављених им задатака, да их довољно не привикавају на бистро опажање правно и управно значајних појава и упознавање узрока и поеледице ових, остављајући их саме, без ментора, у шаблонском решавању свакидашњих послова. Сем тога веома често је утврђено, да су приправници бивали посве једнострано упосљавани, да нису имали прилике да прате ,„„Службене новине“ и да им се није давала прилика за што дуже вршење оне службе за коју показују нарочиту наклоност и способност, него баш противно томе.