Naša pošta

83

Сматрам да је сваком п. т. т. службенику потребно што више читати својих стручних листова, часописа и књига ради што бољег усавршавања и повнавања струке. Дочим мањи број службеника тога се придржава. Остали мисле, шта ће им стручни часописи и књиге када су са својим квалификацијама дошли до службе коју обављају без потребе стручних часописа и стручних књига“ То би значило, да их не интересује што веће усавршавање и познавање струке.

Као п. т. чиновник и претилатник стручног часописа „Наше поште“ као и претшлатник других стручних књига, осуђујем такав поступак свију колега и колегиница, који неће да буду, а уколико могу бити, претнлатници стручних часописа и књига. Цене су ниске, да се појединци не могу правдати скупоћом.

„Наша пошта“ имала би да отсад излави само у онолико примерака колико има претплатника. Администрација би лист шиљала само онима који пошаљу претплату унапред.

Да је среће, као што није, сви чиновници и званичници п. Т. т. струке били би претплатници „Наше поште“. Тада би се „Наша пошта“ могла претворити у петнаестодневни часопис, или месечни часопис од 3 до 4 табака.

Колико сам год говорио колегама и колегиницама да се што више претплате на „Нашу пошту“, све сам више налавио на отпор. Понека женска службеница одговори: шта ће ми „Наша пошта“ 2 Кад би био то неки роман могла бих узети. Неки, пак, мушки службеници веле: боље ми је нешто попити него плаћати стручни часопис.

Када ми у п. т. т. струци нисмо сложни у раду помагања и усавршавања своје струке и особља, не треба да нам буде криво када наша струка не постигне онај циљ и висину, које би имала постићи. Ми смо јој први непријатељи. Не помажемо своје организације нити стручни часопис. Међутим, путем стручних часописа и књига долави се до већег познавања своје професије. Тиме се подиже струка и њени органи.

Ако смо свесни своје дужности, пређимо на акцију. Испунимо дужност у вршењу службе као и дужност у подизању своје струке. Стручна литература је моћно оружје на томе путу. Претплаћујмо се, дакле, на назл једини и најбољи часопис који смо имали за п.т.т. струку. Претплаћујмо се сами и око нас прибирајмо нове претилатнике. Користићемо својој професији и самим себи. Сви смо говорили: треба нам добро уређени часопис, а кад га имамо, да лиму се одужујемо 7 Отргнимо се дремежа!

РАДИВОЈЕ АРМЕНКОВИЋ, п. т, чиновник Дирекције п.и т. (Сплит).

Из писама наших пријатеља

— Равумели смо тежње „Наше поште“ да створи основуч буди духове ва будући рад: препород и боље дане. Доиста, стручна литература са свим испитивањима и питањима које покреће „„Наша пошта“ стварају здраву основу. Одличан је метод уредништва да повеже прошлост са садашњошћу, да врши одабирање, пречишћање ва пут будућности. Кров то се и да назрети будућност боља од садашњости. Стварање и оживљавање стручне литературе претставља срећан гест „Наше поште“. Њим ће се будити успаване савести; шириће се поглед појединаца зач_ малих око тастера, вага, сабирања, одузимања, Кроз шири хоризонт, који се указује, сагледаће сву важност своје професије, па ће је заволети. Нестаће појединаца, којих је на жалост још много, који своју струку сматрају случајним ухлебијем. Струка ће доживети своје срећне дане онда, кад се.њено особље буде њом дичило и одушевљавало, кад је буде волело и бранило. И право је казала „Наша пошта“, све дотле ћемо се гушити у апатији и незадовољству са својим стањем и са самим собом.