Naša pošta

Административни чиновници

Како се то из. написа г. Вујадиновића («Наша пошта» јул 1982) види нова уредба отпевала је лабудову песму несретним административним чиновницима. Ти несретници, који су се још 1924 као виши контролори, контролори и секретари борили за [ категорију, свршили су у Мин. грађевина са звањем њихове 1 категорије, с тим да сада у својој аутономној струци коначно заврше свој административни век. Лепо је брисати звања и давати нова, али тврдо смо убеђени да би се пре могло без разних техничких ин рачунских инспектора, него ли без јадних административаца. Пошаљите све административне чиновнике у поште, а на њихова места поставите оне из пошта, па ћете одмах видети да ли се можер За вршење административне службе прописан је барем засада и испит. А ко је исти положио може да си уверење «метне за шешир» ако такве одредбе Уредбе буду оснажене. Занимљиво би било знати који је п. т. стручњак то предложио и који су «најмодернији основи» сметали да се на пример предвиди и звање административних инспектора 7

Рачунека служба

У дирекцијама пошта и телеграфа ван Србије и Црне Горе постојали су до ступања на снагу Закона о привременом регулисању звања и плата п. т. т, службеника, односно Уредбе о организацији Мин. пошта и телеграфа и п. т. т. струке, посебни рачунски чиновници (рачунски практиканти, асистенти, официјали, надофицијали, контролори, надконтролори, саветници и надсаветници). Као школска и стручна спрема за та звања тражена је потпуна гимназија или реалка са вишим Течајним испитом и положени испит из државног рачуноводства. Стручни п. т. т. испит нису полагали нити су посећивали какав стручни п. т. т. течај. Ови су чиновници могли напредовати до УП чин. разреда, док су манипуланти п. т. чиновници могли напредовати само до УПЕ разреда, а могли су да буду постављани и за шефове рачунских отсека дирекција пошта и телеграфа на која места раније нису постављани чиновници са факултетском спремом.

После ступања на снагу поменутог закона ови су чиновници изједначени са осталим манипулативним односно административним чиновницима са истим звањима, а овако су преведени и по Ч. 2. од 1923. Тада се против тога нису бунили пошто им је био у п. т. т. струци осигуран бољи положај од положаја истих чиновника Мин. финансија. Тек доцније, после ступања на снагу Ч. з. од 1923, протумачили су да су ови чиновници могу третирати као рачунски чиновници Мин. финансија па је 1927 г. неколико њих унапређених са звањем књиговође у 1 групу П. категорије, коју су групу п. т. чиновници и остали њихови другови могли добити тек 1930 г. Исто тако сада после ступања на снагу 4. 8. од 1981 појавили су се поновно са жељом да се изједначе са рачунским чиновницима Мин. финансија, а неки су и учлањени у њиховом Удружењу, пошто је то Министарство новим Финансиским законом“ осигурало својим чиновницима неке привилегије које остале струке немају.

Овај покрет имао је сталан материални правац без икаквих других идеалнијих побуда, али треба имати у виду да оваквих чиновника има врло мало од пре рата, пошто је струка увек стајала на становишту да. чиновници п. т. т. струке буду пре свега поштари, а тек после тога рачунари, па је и образовање подмлатка било регулисано (то и сада важи) тако да су дотични морали положити прво испит прописан за манипулативне чиновнике, а тек доцније могли су да полажу допунски испит за рачунску службу. :

Овом приликом треба напоменути да је у Мин. саобраћаја, додуше, образовано специјално рачуноводство за п. т. т. струку са шефом #з финансијске струке, а особље поставља Министар саобраћаја. Међутим, ово рачуноводство онако како постоји није ни потребно, пошто п. т. т. рачунску службу у ствари врше дирекције пошта и телеграфа,