Naša pošta

26

— Телефонски именик од прошле године је застарео. Многе су адресе промењене, а нови претплатници нису уведени. Публика чека ново издање.

— Добили смо проширену аутоматску телеф. централу у Београду, али још има реона у којима се не може добити телеф. веза. Нема, веле, каблова. Добро би било да се и за то нађе начина.

— Требало би да се издају награде предвиђене конкурсом г. Министра саобраћаја о „Општем побољшању наше телефоније“. Жири је предвидео три награде које још нису извршене („Политика“ 27 1 1933). На тај начин, помажу се сличне утакмице, као што је био циљ г. Министра. Управа пошта може наћи пута и начина да се одлука изврши и објави преко службеног „Весника“.

— П. т. струка још није добила своју стручну терминологију, каква јој је потребна. Друге струке су у томе пошле напред. Тако и Мин. грађевина у предлогу свог буџета за 1983-4 предвиђа кредит од 30.000 д. наиме помоћи Удружењу југословенских инжињера и архитекта за штампање техничке терминологије и техничких норма. „Наша пошта“ од септембра 1930 и августа 1931 то исто питање покреће. Остварење би допринело изједначењу и интересу службе.

ДЕЦЕНТРАЛИЗАЦИЈА

Сви јадикују како је администрација гломазна и скупа. У пошти још влада преоптерећеност особља. У нашој државној управи за то је изабран лек: деконцентрација. Не · само изабрани систем управе него и рационализација захтевају да се деконцентрација послова примени и у п. т. струци у којој још није добила жељени опсег. Напротив. Делокруг дирекција пошта у седиштима бановина ужи је него мн раније. Иде се до тога стеџена, да се постави питање: требају ли нам дирекције са својом организацијом и особљем, ако Министарство придржава сву власт и ако може само обављати све послове» Наравно да не може, те, у интересу штедње и брзине, треба проширити делокруг дирекција.

Према досадањем, Министарство прима и решава обичне рекламације писама и телеграма. У другим земљама такве послове врше обласне управе или саме станице.

Проширити делокруг дирекција поште и телеграфа и у погледу набавака, лицитација, закупа зграда и свих послова које је непотребно задржало Министарство. Дирекције данас и саме не знају зашто су надлежне. Министарство је преузело сада и постављење дневничара, служитеља и зва-