Naša pošta

32

опште седнице Држ. савета и важност њених решења. Држ. службеници у збирци ће наћи низ решења која их могу занимати. Тако у погледу чиновничког дисциплинског поступка, закона о признању заслужним за отаџбину, чиновничког закона од 1928 и 1931, финансиског закона за 1982/3, прописа о држ. службеницима пређашње краљевине Црне Горе. Међу разним другим службеничким прописима налази се решење о удови пензионера по 4. 3. од 1864 венчаној после- пензионисања и њеном праву на пензију.

У ранијим збиркама одлука Држ. савета говорено је у „Н. п.“ за новембар 1980. Указано је на извесне недостатке, који једнако трају. На жалост, ни још нису изједначени прописи за држ. службенике са целокупне територије Краљевине. Међутим, то захтевају како правни тако и политички и морални разлози. Најзад, велики интерес равноправности.

Саобраћај у краљевини Југославији, споменица која је ове године издана, садржи и податке о служби пошта и телекомуникација, из пера начелника Управе пошта и телеграфа, г. Ј. Тутека иг. инж. Д. Катушића (стр. 187—202).

месне | фелке та ен оце бе пе ла 55 оде Ловсан за оп Феј алати Кап красте по а ег М ттоно се Еше Беста зет утсез пбегпез. Међународни биро Светског пошт. савеза издао је нови зборник података о организацији управа Савеза и о њиховој унутрашњој служби. Дело, скупоцено за управљаче, понаособ за организаторе. Стаје 17 шв. фр. 30 с. :

Ка кадаторћолљтесе! бе. аговб те така окоша раб то раг Кепе З!епи:!. — Радиофонија се развила у толикој мери да захтева проучавање и санкције са гледишта међународног права. Књига г. Стениа, адвоката у Брислу, расправља то замашно питање. Може се добити, по цени од 43 фр. фр. 50 с., код издавача Ебгате ди. Кеспе 5теу, гџе Зош ог 22, Раш.

Правда од 15 јануара саопштава предавање г. Ж. Перића, проф. правног факултета у Београду, о мужевљевој власти у браку, у којему и ово:

Муж је овлашћен да води надзор и над преписком женином, телеграмима, телефонским разговорима. Муж који би отворио писмо женино не би одговарао за повреду тајне кореспонденције (члан 17 Устава, 55 251 и 402 К. з.. Ако жена живи одвојено од мужа а није јој досуђен одвојен живот, муж има и тада право да отвара женину кореспонденцију која му буде дошла до руку. Жена не би имала права да отвори писмо или телеграм адресован на мужа: она би за то могла бити кривично одговорна. Трговински гласник од 16 новембра донео је напис др. Шоћа, П. т. финансије у којему се приказују мере и ефекти финансиског реда у појединим земљама. На закључку се каже, да је вишак п. т. прихода над расходима сразмерно највећи у Југославији.

Саобраћајни преглед, у свесци од 10 јануара, донео је написе: инж. Р. Радивојевиа о импрегнацији храстовог дрвета; инж. М. Вукадиновинао квалитету уља за подмазивање. Занимаће и т. т. техничаре.

Политика 281 донела је „Причања једног стогодишњака курира у херцеговачком устанку“. .

Уредници и бласници А-Р ПЕРО ШОЋ, министар у пензији, Крунска 29, и МИЛУТИН ВУЈАДИНОВИЋ, сабетнив Мин. саобраћаја, Гарашаниновба 7.