Naša pošta

48

спрата, међуспрат и приземље. Морзеова сала, помоћу једног „шубера“ и бодова, спојене су лифтом сс хуговом салом, а ова, преко старог лифта са експедиционим одељком одакле се пренос врши преко служитеља. Јер садањи експедициони одељак нема директног лифта са манипулативним салама као што је то до преселења било! Отуда се уочава закашњење телеграма између апаратних сала и експедиционог одељка, које често пута премашује закашњење између експедиције и доставе примаоцу.

Ранија иданашња доставнаграница Београда. Раније границе за доставу телеграма биле су старе трошаринске станице: у Кнез-Милетиној 54; Краља Александра 312; Шумадијској (старој) 95 и код Господарске Механе. За остали део вароши доставу телеграма вршила је пошта писмоношама.

Данашње границе за доставу обухватају поред ранијих и сва предграђа: Кланицу, Проф. Колонију, Карабурму до Вишњице, сва насеља до и преко Лаудановог Шанца, В. Врачар, Пашину чесму, Мали Мокри Луг, Пашино Брдо, Душановац, Вождовац, Предграђе Краљице Марије, Милошевац, Бањицу, Дедиње, Топчидер. Прокоп и т. д. — дакле цео данашњи, знатно проширени атар Београда.

Како се достава врши» Београд има 10 доставних реона. Реони су одређени према насељености и количини доставног материјала који стиже.

На прва 4 реона, који обухватају прву зону вароши, излазе ради доставе, у наизменичним сменама, по7 група људи. Они излазе на сваких 30 или 45 минути а на 3 реона, који су у другој зони вароши излазе опет, у сменама, 6 група људи на сваких 45 минута или сат, а на остале 3 реона, који обухватају целу територију са напред побројаним предграђима 'излазе по 3 групе достављача на сваких 90 минута. | Ка Данас доставу врше достављачи којих је по броју 65, а то је за 10 људи мање но их је било по статусу на старом доставном реону Београда који је био за половину мањи него је данас.

Када се анализира све што је овде изнешено, долази се до закључка: да је наша доставна служба, обзиром на околности под којима се обавља и проширеност београдског атара, ипак прилично брза. Али се и поред тога може закључити, да оваквим системом доставе у Београду није задовољан нико; не бар пословни свет и достављачи о чијем здрављу треба повести више рачуна. Јер се једни, у центру, пењу на по 4, 5 и 6 спратова, тражећи примаоца, чиме се још више проузрокују закашњења, докле они други, по периферији, газећи блато до колена, прескачући разне увале,