Naša pošta

138

тор, како на земљи тако и у ваздуху. Једном је осетила да јој мотор не ради добро, и нато по силажењу скренула пажњу. Мотор је прегледан, и нађено да заиста није исправан.

Моје мишљење, рекао је наставник, да ће ако одржава редовну тренажу, бити врло добар пилот. „Смисао за авијацију г-ђе Томић и г-це Горишек изненадио ме је. Од жена толико нисам очекивао.

Г-ца Горишек је одиста показала, попут других наших и страних телефонискиња, које су се истакле у миру и рату, колико може да се вине дух жене на разним пољима службене и социјалне делатности. Њен пример служи на част женама и понаособ нашим заслужним телефонискињамг, којима желимо да се окрепе примером своје другарице, и да се уздигну и оне, које то још нису, изнад аутоматског мрзовољног схватања живота и службе. Тако ће и њихев положај бити све бољи.

ПОШТАНСКИ ВАЗДУШНИ САОБРАЋАЈ НАЈБРЖИ ПОШТ. АВИОН

Најбржи поштански саобраћај на свету отворило је пр. месеца немачко цивилно ваздухопловно друштво на динији Берлин—Беч—Београд—Солун—Атина.

Први авион „ВИ“ („Муња“), долетао је у Београд у 10:30 часова. Има свега један мотор од 630 коњских снага. До Београда је летео брзином од 320 км. а може да развије и брзину од 360 км. |

То је поштански авион, али вози и путнике на линијама на којима има права. Може да носи седам осода, заједно са посадом. (Слика на стр. 139)

Највећа карактеристика овога авиона је то што се при уздизању точкови увлаче у крила, а дрљача у задни део трупа. Ово смањује отпор ваздуха и омогућује већу зрзину у лету.

НА АЕРОДРОМУ „БЕОГРАД“ У ЗЕМУНУ, ИЗЛЕГ СЛУШАЛАЦА ЗИШЕГ П. Т. ТЕЧАЈА РАДИ УПОЗНАВАЊА ПОШТАНСКОГ ВАЗДУШНОГ САОБРАЋАЈА

Иницијативом г.. Бабића, вишег саветника и наспвника „Поштанске географије“ на вишем и. т. течају, и упелом интервенцијом инспектора Министарства г. јурачића, јлиректора вишег п. т. течаја — ми (слушаоци) смо провел један дан на аеродрому „Београд“ у Земуву, ради упознавања ваздушних пошт. путева и начина размењивања пошт. згвора,

На савском пристаништу, 22 јула, групица слушалца излетника расла је све више. Неко потајно задовољтво и