Naša pošta

169

За оне пак, који ће у име наше државе ићи на арбитражу и бранити наша легитимна права и интересе, овај осврт на историју неће бити на одмет. Ја се надам да ће им он у нечему и корисно послужити. И нека "би то био потстрек за њихов рад на бранику наших права и интереса, онако исто, као што су у некадашњој, малој и вазалној Србији, наши претци умели жилаво и истрајно бранити народна права и народне интересе.

М. ВУЈАДИНОВИЋ

ПОРЕКЛО ЗНАМЕНИТИХ ЛИЧНОСТИ СЕРОМЕ

Пишући о знаменитим људима из скоре прошлости и данашњице, морамо напоменути оно што је најважније: скоро сви великани данашњице, сви људи који су управљали политиком европских народа, сви су они избили на површину из беде и сиромаштва, а заслугом великог труда и истрајвости.

Кад су једном дошли до положаја, њихова је енергија "била још већа, и њихов рад је водио напретку.

Били су сиромашни или неугледни многи претседници Сједињених Америчких Држава, Вашингтон, Гарфирд, Кулиџ, Хувер паин други, а ипак су успели да буду на чело сјајне државе, државе огромног пространства и богатства.

Вашингтон, ослободитељ Америке, био је официр народне војске за време рата Енглеза и Француза. Гарфирд, некадашњи претседник Сједињених Америчких Држава, био је син сиромашног фармера. Није могао да се школује па је изучавао занате. У 20 години постао је школ«ски послужитељ. Добијао је књиге из школске библиотеке и учио, тако да је положио испит зрелости и уписао се на универзитет. У 26 години постаје професор гимназије, доцније члан Сената и најзад претседник републике.

Кулиџ је 6бао мали провинциски адвокат у кога отац није имао поверења, јер кад је изабран, отац је искрено плакао мислећи да му син није способан за такав положај. Међутим амерички народ био је свестан његове вредности и изабрао га је два пута узастопно. Хувер, доскорашњи претседник Уније, рођен је у беди, као син једног ковача који је живео у колиби од дрвета. Остао је као млад дечко сироче. Школовао се о трошку рођака и добрих људи. Великим трудом и муком успео је младић да се образује и постане човек.

Најмоћнија држава на свету, горди Албијон, моћна Британска Империја имала је и има на свом челу — вође „сиромашног порекла.