Naša pošta

212

државних пошта, а овако организовану поштанску саобраћајну мрежу попуни са сеоским писмоношама. 'Ликвидација: општинских и помоћних пошта и завођење сеоске доставне службе могло би се извршити на тај начин што би се општине привремено обавезале на извесну суму за одржавање сеоских писмоноша, а доцније и та субвенција могла би да се укине, јер на крају крајева трошкове увек исти плаћа, па: они ишли из општинских или државних каса. Исто тако, за оно што општине сада издају за одржавање ових такозваних општинских пошта, поштанска управа могла би ту службу ипак боље и целисходније организовати, што јој је и дужност. Виши саветник г. Шарић је у „П. т. прегледу“, у чланку „Пошта и село“, предложио да се за сеоску доставу привремено заведу и посебне таксе.

Потребно је према томе да се и општинске и помоћне поште што пре избаце из организације п. т. службе, пошто немају основа ни у Закону о пошти, телеграфу и телефону,. а у званичној статистици не би их требало ни помињати у будуће.

с:

РО5ТА (МЈЕМЕ ЕОМКОЈЕ) Џ РЕТГУВЕР! 1 РЕАУЏ — пл — 5

ЏО и зкири зрадајц зпједесе ројзкирте, 110: а) рте105 1 дозјауа одгедетшћ робијака 5 гефошг - гесерл6е Код Којега рпдојад К једпозфаупот ођгтетот 1 ргеуогпот розе као по! розао ођуега розе, ро Којој тога робјаоси рпђаУн ројугдц Као доКагпо згедајуо о рптики розујке ро рптаоси; ђ) деђи - помпа 1 Сазоршза (поутзка зреслајја) Код Коса рпдојад К једпозчјаупот офргетпот Ш ргеуогпот ро51 Као по! розао ођуега розе па рготегапје поута 1 савор1за, а 51ој и рптшапји 1 геа гаси; абоппетета. Ргаупа патау (аКуоог розја зрогпа је ц !еопј ргаупе паике, јег са јед1 (Меш) зтабаји Копизјопапот росодбот 1! росодђот о. изшитата 2а рјаси, а дгиг1 (5сћоН) тапдатпот росодђот, 1 2) ц доц 5зКкиршци, и Који зрадаји от розјом!, Код Кко-– ућ офргепит 1: ргеуогп! розао ргећјамја зато згедаћуо 2а тен штапје рпдобјоса поуог розја. Џ ш зКирти зрадаји збједесе ројзКирте, 1 10: а) робћапзк! догпасп! розао Код Којера ртефел ргецатапје пајоса па :5рја:ш одгедепе зуоје поуса,. која је и софоуот црјасепа Код розје. Ргаупа пагау [оса розја је зрогпа; рофје епа 5и пи јепја о фоте, да | је геаи Копкгак( угзје Тосано. сопдисно орепз итеошапз (Мапдгу;. 5ећо , азопасја (Меш) 11: тапдајпа росодђа (Соћп), ОБа-– тот па ројауе, Које 5и 5 јакуш розјот пи уе2, пајубе је 5Н-