Naša pošta

215

говореном прорачунавању са Аустријом, нарочито што се тиче депеша пролазни из Аустрије, или преко Аустрије жицом српском у Турску послани.

Најпосле уговара се за Србију завођење мере аустријске на фатове и миље, и новац на форинте и крајцаре, будући се Порта, што. се овога тиче, француске мере држи. За чување општег права државног, да Србија то:по начину како сама за добро нађе, мере сигурности за своје линије као и правила за надзираније полиције и за контролу о коресподенцији сваке струке може прописати, говори се у 6 2. 5 ои 19 пројекта. |

Овај пројект Попечитељство је поднело Совјету на раземотрење, молећи за одобрење по коме би се исти својим путем Капућехаји нашем са пуномоћијем доставити могао, да у смислу тога између Србије и Порте уговор за узајамна сношенија телеграфска закључи и Порту приклони, да у смотренију пролазни депеша из Европе, преко Србије за Турску, идући са Аустријским Правитељством к више наведеној конвенцији још један адиционални акт закључи, по ком би Србија, за таксе исти депеша прорачунање своје са Аустријом а не са Портом имати могла.

Овај Попечитељством предложени пројекат уговора, који се има закључити са Високом Портом, Ја сам сагласно са закљученијем Совјета од 29 пр. м. П. Т. Бр. 309 одобрио, и то нарочито у оне две точке, т. |. да Србија за себе особени телеграфски териториум образује, и сљедствено томе, да она, за оне пролазне депеше, које из Аустрије или други европејски држава преко Аустрије и Србије у Турску пролазе, свој рачун са Аустријом води, као што је то 4-ом точком уговора, који је у том смотрењу између нас и Аустрије закључен, уговорено и то тим пре, што је то у оном писму, које је честити Мехмед паша, бивши велики везир, 27 маја 1856 г. Мени писао, изреком обећано, да ће се овај савез телеграфа учинити на оном основу, на коме је учињен између српског и аустријског правитељства, као и:у ономе, да Србија задржи меру аустриску на фатове и миље, а тако исто форинте и крајцаре, — и по томе препоручујем Попечитељству: да се овај уговор надлежним путем достави. Капућехаји нашем у Цариграду, да у смислу истог уговора између Србије и Високе Порте закључи, и да се потруди приклонити Порту, да к' оном уговору, који је она с Аустријом у смотрењу телеграфски сношенија закључила, још један уговор закључи, по коме би Србија за пролазне депеше из Аустрије у Турску своје рачунање имала, о чему Попечитељство Инострани дјела ради · знања настојећим увједомљавам.

4 П. Т. Бр. 568 9. маја 1858 год. “ аванеру опна о:

ПИ Приопћио М, ВУЈАДИЧОВИЋ