Naša pošta

286

архитекта или другог уметника са пластичним осећањем. За сватање и конципирање лепога недостаје само техничка спрема и формуле. Инжењери баш у модерно време и упропастили су архиктектуру у њеној естеткој страни. Уосталом може бити и ту изузетака, али ту не произлазе из дипломских „оспособљења“. („Правда“, 17 марта 1934)

Г. Бранко Поповић, професор Универзитета, у „Политици“ од 22 марта, додаје: Међутим, садашњи облик моста је хетероген, а делимично и ружан. По чему и зашто» Питање његове изградње (око 180.000.000 динара) од почетка није било постављено на правилну основу.

У сваком случају, покренуто је једно важно и осетљиво питање. Ми га начелно додирујемо. И једне и друге тврдње су категоричне, На њима се неће остати. А какав ће бити „финале“ то ћемо видети, Ипак, за карактеристику стручњака и ово је доста.

ГЛАВНА ПОШТАНСКА ГАРАЖА

Ауто гаража Београдске лирекције пошта и телеграфа претставља, по својој згради и уређају, објекат тога реда каквог нема на Балкану. Она показује, колико се може доброг и корисног учинити, кад се има воље и разумевања. Њен шеф, г, Б. Миладиновић, управник Главног телефона, сређујући и одржавајући, са својим ревносним 0собљем, стару гаражу у дворишту зграде у којојје било Министарство пошта, у Делиградској улици, није малаксад. 1930 г. је успео да убеди надлежне да се мора подићи нова зграда. 1931 је отпочело зидање, на 1925 г. купљеном терену, у улици краља Звонимира, а ! априла 1932 гаража се преселили у својнови дом. Г. Миладиновић је на овом послу показао редак успех, који га истиче као стручњака и организатора. При извођењу посла, показао је смишљености и истрајности. Инцијативије придружио исцрпне елаборате и планове, који су од пошт. гаража направили дело основано на принципима савремене технике. У новој згради је пренесена и т. т. радионица, којом управља г. Сретен Јевтић. Срећна комбинација, која утиче на квалитет службе, а државној каси уштеди милионе динара.

„П. т, преглед“, у свесци за март, донео је приказ гараже, за који желимо да Управи пошта дадне потстреке за сличну конструктивну акцију. Она је потребна на свим пољима. Не смемо заборавити да је крајем 1929 г. било по разним поштама око сто аутомобила, који су били ван строја „чекајући на оправку... Ето и сада имамо гаражу Дирекције пошта на Цетињу, која је стајала милионе, а која