Naša pošta

331

на; образује се 5 обласних п. ш. управа (бивше дирекције) у Скопљу, Сарајеву, Београду, Загребу и Љубљани; отсеци 06ласних управа као они дирекција из 1921 год; 17 октобра укида се обласна п. т, управа у Београду и преноси седиште у Нови Сад.

П т. струка по укидању Министарства пошта залази у критичну фазу свог развитка. Грађевински стручњаци узимају управу над њом, а п.т. стручњаци један за другим бивају уклоњени са управе своје струке. Доласком д-р Пере Шоћа, министра у пензији, по његовом условљеном пристанку, за начелника одељења за поште и телеграфе, наступа преокрет. Замрзли живот буди се, осећа се нов полет. Пресахла стручна литература и она се буди. 7. Шоћ иступа, службеним претставкама и у јавности, за препород п. т. струке. Његов програм је реформа. За њ се залаже и својим ауторитетом тражи да се п. т. струка одвоји од грађевина као и да се успостави Министарство пошта. Обновљена „Наша пошта“, коју прихвата заједно са г. саветником М. Вујадиновићем, у свесци од маја 1930 доказ је пе нове акције за препород. „Наша пошта“ и сама се афирмира као жариште за нови и бољи живот струке и особља. И доиста п. т. струка се одвојила од Грађевина, добила своју посебну Управу пошта и телеграфа, а питање успоставе Мин. пошта постављено на дневни ред, док једног дана буде и остварено.

1930 год., 16 јануара Законом о устројству Мин. грађевина и његове спољне службе п. т. струци додељена два одељења: поштанско и телеграфско-телефонско; обласне п. т. управе добијају поново назив дирекција п. и т. са ознаком банских управа, оснива се поново дирекција у Београду га подручје управе града Београда; 21 марта Уредбом о подели на одељења и дирекција на отсеке дели се:

1) Поштанско одељење на 3 отсека: за поштанску службу, саобраћајни отсек и отсек контроле поштанских и упутних рачуна;

9) Телеграфско-телефонско одељење на 4 отсека: за телеграф -телефон. службу, за радио сужбу, технички отсек и електромашински отсек (из грађевинске струке).

Дирекције подељене на 5 отсека: општи, поштански, телеграфско телефонски, рачунско-економни и контролни; свака дирекција посебно по један п. т. магацин, аутогаражу и т. т. радионицу (у Београду главна); 4 априла основане нове дирекције по уредби и отпочеле рад 18 априла; истим решењем основана поново дирекпија у Сплшпу; 8 децембра Законом о измени Закона о уређењу врховне државне управе ш Мин. грађевина п. т. струка прелази у ресор Министарссаобраћаја, а тек уредбом од 31 марта ове год.. добија своју коначну, ваљда и дефинитивну, организацију.