Naša pošta

395

Розапзке Хадгигаг, Из! та за и тајепјаншћ! тоганић !тјеегеза Р4А. зиЉешка, у броју од 1 јануара т. г. доказује: да 2500 п. т. службеника "Савске дирекције имаду у своме годишњем буџетирању један мањак од најмање 6—-7 милиона динара. Кад се узме у рачун да на свих 14.000 п. т. службеника у целој земљи тај мањак није ни у ком случају мањи од 35—40 милиона, онда Не се из тога једнога само детаља јасно видети сва материјална оскудица код нашега особља.

Птаузка Роза —_ пеодупо сјазћо рознић патехсепсеу Пгаузке Бапоупе —- почео је излазити у Љубљани од 15 јануара. У другом броју објашњава: „2а Кај зто изјапоуш „Огаузко Робо2“

„СјазПо пај ђо 2гса!о узећ рокншћ изјифђепсеу пабе ђапомћпе. То о1азПо тога 51244 узет пачт ровродагакип !п зосјатт изјапоуат, Мграјан тога пазе ид! у хауедпе Сјапе зуоје огоашхасје, уграјан ић тога у дићи тедзеђојпера зробоуапја. Узако КпШКо, КЕ ђо родапа у дозеојп! ођши, 4 пе бо 2аша шкКогаг !п бо зћудгпа !п објекНупа, ђото одобгауан“......

„Ргедан Нзја 50 одрг! узет ђгед гагике. Хенто зато, да 6! зе Нзта розјидеуан узђ, да ЊЕјо, Каг зто 5е аде Кој пасејпо пајово, 24 еј па5јћ уг5ј, родргапје чјоге 11 зробоуапја, розјајо Фејзјуо. Јп се ђото 10 Аозер!, пе ђото ега мезен зато пи Ког Сат Копаогсфа, атрак бо !о зр1одпо 1п 15Ктепо уезејје узећ р. (. +. изјиХђепсеу пазе дотомпе,“

Радио — Илустровани недељни часопис за радиофонију, у рубрици: Из науке и живота доноси: у Америци почели су земљорадници да бежичним путем управљају плуговима. Једна фабрика у Колораду производи такве плугове и остала оруђа.

Наука је установила да од свих планета Марс и Венера проузрокују највеће сметње радиофонија.

Телеграфо-пошченско и шелефоно дело. Издава Главна Дирекција Пошта и Телеграфа у Софији. У свесци септембар-октобар прошле године доноси овај врло лепо сређени и пробрави материјал: Нове аутоматске телефонске централе у Софији. — Два спорна питања у телефонској служби. Брза саобраћајна сретства за саопштавање и радиодифузија као чинилац за привредно и културно развијање села. — Морз или Штајнхолг — Прогрес у телефонској техници, —_ Телевизија. — Рачунање времена и календар. — Правна природа државне службе. __ Бежично сигнално звоно. — Ка просвети и самообразовању. — Практични метод за изучавање француског језика. — Преглед.

Као што се из овога садржаја види, браћа Бугари труде се да иду у корак са европским администрацијама и труде ве да не изостану од других народа у проучавању савремених научних проблема у експлоатацији и администрацији п.т.т. службе.

Јошта! ае Тејесоттитесанопз, орган Међународног Савеза за телекомуникације доноси: Преглед телекомуникација у 1934, Мећународна специјална конференција у Берлину (од 3—11/12—1934) о поремећајима у радиофонији; Међународни Саветодавни комитет за телеграфију; Радиотелефонска мобилна служба у Северном Мору. Законодавство; Шпанија, Телеграфски дописи између Персије и Ирака; Библиографија и разно.