Naše otrovne zmije i biljke (sa gljivama)

оставити да неко време постоје, а потом воду просути: или треба нарочито сумњаве исећи на мање комадиће, па их пре кувања метнути у сирћетом добро закисељену воду, да бар 2 часа постоје. Ако су гљиве биле отровне, вода ће поцрнити. Сирћетна је вода у том случају отров извукла, који је воду црно обојио. Кад се ове гљиве још једном у сланој води исперу, могу се јести; али је свакојако боље, не правити с њима на себи никакве опите, него их бацити. На један литар воде, треба узети 2 —3 кашике доброг винског сирћета, или 35 грама соли, па ако после 2 часа вода не поцрни, онда су гљиве добре и могу се слободно јести; али за које већ сигурно знамо да су отровне њих се треба чувати, и с њима не треба чинити бескорисне опите; боље их је бацити, него без нужде и невоље ceoje здравље ризиковати и упропашћавати.