Nedelja

Врој 5.

Он, отац, задовољно је гледаз ст1рију кћер, већ одраслу девојку, набреклих и заобљених груди, боље одевену него раније и замишљао просиоце и удају... Око би му се често зауставило и на млађој кћери, девојчицч која ће истим путем. Ал л једне летње вечери кћи не дође са рада. Било је већ девет часова, а ње не би код куће. Просјак, без и једне речи, ухвати девзјчицу за руку и покретом главе даде јој знак да изађе из куће, а он затвори врата од куће, па опггро убадајући штакама у земљу пође са девојчицом у сусрет кћери до раскршћа. (Свршиће се) ПОЗОРИШНА УМЕТНОСТ

МИЛОРНД ГПВРИПОВИЋ. Милорад Гавриловић, редитељ Народног Позоришта у пензији, гостовао је прошле недеље у Рајићевом позоришту у Ваљеву. М. Гавриловић је играо у пет представа улоге из свог најбољег репертоара. Према извештају, који смо добили из Ваљева, појава, Гавриловићева, после пензионовања, у месту његовог рођења била је за публику у Ваљеву врло интересантна и од значаја. Публика у Ваљеву, која се иначе увек одликује својим заузимањем и интересовањем за позориште, примила је госта врло симпатично и га нарочитим расположењем. Г-ЂН МНРИЈП ШТРОЦИ Г-ђа Марија Штроци, хрватска глумица, отпутовала је у Шабац, да гостује у Руцовићевом позоришту. Г-ђа Штроци је изабрала свој добар репертоар : Дебору, Федору, Клару („Љубав и понос") и Магду („Завичај")Нашој публици је г-ђа Штроци позната из раније са својих гостовања у Нар Позоришту и то из оиога доба, када је њена глумачка каријера била добро позната и сјајна.

Шапчанима се указала прилчка, да у својој средини имају једну добру и стару глумицу. ГОСТОВНЊЕ У НПР. ПОЗОРИШТУ. Прошле недеље је у Нар. Позоришту гостовала или играла за ангажман (Управа није била јасна ни одређена у томе) г-ђа Мара Таборска, чланица Осечкога ггозоришта. Г-ђаТаборска ]е пре три месеца играла за ангажман и била је ангажована са добром наградом и великим бенефицијама, али је изненада све напустила. Сада ју је управа ноново примила, заборавивши своју ранију срамоту, и она је прошле суботе играла Симону у „Платонском браку" у недељу „Сигријену" и у уторак „Федору"- О г-ђи Таборској је наша критика при првој игри донела свој суд; она је сада ту оцену документовала. Г-ђа Таборска је од обичних али добрих глумица и једино могућна за комедију и шалу. Ове недеље јз било на реду и друго гостовање, у четвртак и суботу, г-ђце Ане Крњићеве чланице Берлинског позоришта. Прва представа је „Салома" драма у једном чину од Оскара Вајлова и друга је „Крадљивац" драма у 3 чина од Анри Бернштајна. О игри г-ђце Крњићеве писаћемо у идућем броју. ПОЗОРИШНИ знкон. Комисија за израду пројекта позоришног закона завршила је свој рад у неколико. Законски пројект је готов; сада ће се радити пројект уредби. Кад буде комисија и тај пројект израдила, упутиће министру просвете.. II С П Р А В К А.

У прошлом 4. броју нашега листа поткрала се у потпису слике на првој страни једна повећа грешка. У место да стоји за брзометни пољски топ, да је калибра 75пии погрешно је изашло 70 тт . Молимо чатаоце да то исправе у својим примерцима.

ПРЕТПЛАТНА ЦЕНА „НЕДЕЉЕ"

Зћ СРБИЈУ: На целу годину „ пола године „ четврт године За мај и јуни ов. год. ....

18-

динара

;.ЗД

Зћ ИНОСТРПНСТВО: На целу годину 20— франака или круна. „ пола године 10'— „ „ „ „ четврт године • • • • 5— „ „ „ За месец мај и јуни о. год. 3-50 „ „ „