Njiva

108. страна.

ЊИВА

XVIII. год

мац овај трвће је дете насдеднику преотода који се оженио 21. Октобра 1911. Први син надвојвода Франц Јосиф Ото рођен је 20. Новембра 1912, сеотрица му Адедајида рођена је 3. Јануара 1914. Надвојводи је 28 годпна а супру8И му 23 године. Висока породиља нада8и се у бабињама добро а мезимац је 8драв и јак. Почасни члан. Земљорадничка Задруга у Нађкерешу изабрада је преузвигаену госп. супругу министра барона Имре Гидањ за свога почаснога члана. Краљев дар породиљи. Његово Ведичанство даривадо је новорођене бдизанце Хермпне Унмута, којој се муж као каплар бори на бојноме пољу, оа 300 круна, коју је своту срећној породиљи војено заповедништво уручпло. Цар једе ратнога хлеба. По заповеди номачкога цара меси се и пече се за цара и његову овиту ратни црни хлебац од мешанога брашна у које се меша 10 процената брашна од кромпира и 5 процената сбаренога кромпира. Немци не роптају против ратнога хдеба, јер га и сам цар њихов радо једе. ПЧЕЛ АРСТВО. Нешто из пчеларства. Код слабих народа, где матица није тако живахна, пчелареље ништа не вреди. Матица треба да је добрих особина, јер је она главни стараоц, који је у стању, да свој народ на највећп ступањ приноса доведе, нарочито за време главне паше. Ако је легло у кошници неправпло направљено, ако се у њему виде лукпце и ако оне после кратког времена нису сасвим затворене, залепљене, знак је да је матица слаба, болесна. Погрешно се ради, кад се одиста болесна матица у кошници држи, јер је она онда у кошници безначајна.

На против се препоручује, да се такова матица из кошнице удали и младом, здравом замени. Ади не треба никад грешити и здраву матицу за слабу сматрати, јер ако је у леглу ћелпја на ћелији чврсто једна на другој спојена, онда је матица свој посао извршила, она је здрава и њу не треба убијати. По Ђурђеву већ се неке пчеле роје; али ако се опази, да су ројеви слаби, а није изгледа да ће се при доцнијој паши моћи поправити, онда не треба пустити, да ти слаби ројеви остану самостални. Најбоље ће бити да се из ових првенаца матица извади и цео рој у стару кошницу врати. После 10 дана, од прилике, појавиће се поново живље кретање у тој кошници и рој ће сад са младом изићи. Овај рој ће сад бити у стању да самостално ради и оваки су ројеви врло корисни. Пре свега, дакле, треба на то пазити, да се развој пчеларења на највиши ступањ доведе, и том циљу пуштају само јаки ројеви, а са слабима онако поступити, као што је мало пре речено, да се услед слабих ројева не би пчеларење уназадило и бескорпсно постало.

3 Д РАВ ЉЕ. Послушај ове изреке: ^Мислиш ди, да дубоку отароот дочекаш, буди умерен у овему. Умереноот даје снагу и радоот, неумереноот ствара болове.» «Рад, умереноот и мирноћа затварају врата лекару.»