Njiva

116 . страиа.

ЊИВА

XVIII. год.

Ђубрење винограда. 'Бубрвње је зими најважнија посао у винограду. Ко хоће да одржи свој виноград у снази да му увек роди, треба да накнади земљи ону снагу, коју је чокот из ње исисао а то ће учиниги тиме, што ће од времена до времена свој виноград пађубрити. Виноград може и у најбољој земљи само дотле да роди, докле му чокот налази у њојзи хране, а кад понестане те нужне хране, виноград ће све то слабије терати, па и слабије родити. Виногради који су иза филоксере зановљени пшту впше ђубрења. Каламљена лоза, американка, јаче тера па боље и роди него домаћа лоза. Због тога псисава американка из земље и већу храну, коју ваља земљн да накнадпмо, јер ће земља сустати па ће нам се виноград изјаловити. Нарочито ваља редовно ђубрити виноград, у који се убризгава сумпоругљик, јер тај угљик дави не само филоксеру, неко шкоди и танким жилицима чокота, те он мора из године у годину да истера те жилице изнова, па ако не находи довољно хране у земљи, ти ће бивати све слабији и мање ће рода доносити. У реднога ђубрења ишту и виногради засађени у пескуљи, јер је та земља обично врло мршава. Ти су виногради обично првих година врло родни, јер

се у песковитој земљи жиле бујније развијају, али те бујне жиле сисају сву храну из земље около чокота чокоће ће почети да кржљави те ће све мање родити. За виноград је најбоље ђубре добро измешано шталско ђубре, јер то може да поврати земљи све оне састојке, која су јој нужнп за храну чокота и то у оној мери која јој треба. Шталско ђубре добро је за сваку врсту винограда, али ако газда може да бира са којим ће ђубретом да нађубри свој виноград, то нека песковиту, кречну, једном речи жустру земљу ђубри крављим или свињским ђубретом, јер ово ђубре спорије труне и дуже утиче на земљу. Шталско ђубре ваља с јесени или преко зиме извозити у виноград па га по њему на.једнако просути и кад се виноград одгрне 15 центиметра дубоко укопати. Добро ће учинитп газда ако свој виноград подели на чланове, те сваке године нађубри једнаки број чланова. Ако су поједини чланови винограда мршавији те чокоће им слабије родп, може газда те чланове и преко реда ђубрити. Бива да газда и крај најбоље воље не може да прибави себи онолико ђубрета, колико би му требало да нађубри свој виноград. Тада ће најбоље урадити ако прибере себи мешанога ђубрета, компоста, који је исто тако добро ђубре, особито за оне винограде ко.ји не роде много, али дају изврсних врста вина. Компоста може сваки газда да набави себи са врло мало труда. Нека ископа на доњем крају свога винограда на хладовитоме месту пошироку