Njiva

120. страна.

ЊИВА

XVIII. год.

појаве у немачкој престоници, у Берлину. Уопште је стање такво, да и штампаруско-француског пријатељства мора да призна преимућство двојнога савева и предвиђену неудаћу све слабијег непрпјатеља.

Важно ради знања. I. Наша газдинска снага је у земљи а народна снага је на тешкоме искушењу. Ми друге снаге п немамо оспм ове наше ратарске. То се видело у ово ратно време најбоље. Наша трговпна и нндуетрија клонула је на први ударац, алп наша земљорадња је издржљива а кад бп нам и она клонула, мп бисмо били надбијени, пропали бисмо. Наша земљорадња бори се снажно — а да не би у овој тешкој борби кдонула, помаже јој наше впсоко Мпнистарство пољопривреде на свакоме кораку. Најновија помоћ састојп се у: Набавцн пролећног семена за у сев. Једно од најжурнпјих и најважнијих питање јесте то: где ћемо набавити пролећног семена за усев? Преузвишени г. барон Имре Гилањи министар пољопривреде, ставља газдама на расположење велику количину семена за пролећно сејање. Ово је семе: пролећна пшеница, јечам, зоб и кукуруз. Семена се може купити код Мађарског Земљорадничког Савеза (Ма&уаг Мегб^ахЈак 8г6уе1кеге1е, ВиЈаре$1, А1ко1тапу-и1са 29. 82 .)

Цену овога семена утврдили су са делимичним урачунањем врећа тако, да набавку, провизију, превоз у сложиште као и претек код врећа подмирује Министарзтво пољопривреде. Цене су са врећама заједно по метерској центи следеће : Пролећној пшеници К. 48.Ппвскоме јечму » 32.Репи за пићу » 29.Зоби » 26.Кукурузу округлом » 27.Банатском кукурузу » 24.Осим ових цене терети купца превоз железницом из Будапеште односно магацинарина од железничке станице му. Наруџбина се има учинити око 15. Фебруара код Мађарске Земљорадничке Задруге. Не чини ништа ако се наруџбина за који дан и одоцпи, али опомињемо газде, да се што пре пожуре са наруџбином; јер ако се окасне, неће моћи добити семена. Наруџбини ваља прикључити и сведоџбу Опћинскога Погдаварства да је семе заиста потребно за пролећно сејање и уз то и 5 круна капаре за сваку метерску центу нарученога семена а шиље се све то поменутом Мађарском Земљорадничком Савезу. — Остали износ наплаћује се поузећем заједно са трошковима превоза. Ако би поменути Савез све семе био већ распродао, те не би могао поручено семе добавити, известиће Савез поручиоца о томе за времена и вратиће му бесплатно послату капару. Министарство пољопривреде учинило је путем Мађарског Земљорадничког Савеза све што је нужно да се по-