Njiva

138. етрана.

ЊИВА

XVIII. год.

Чујте људи! На помолу нам јо н превртљивп месец март, који је некад тако лоп, тако тонао, да га с правом зовемо првнм пролетњим месецом, али је чосто тако хладан. студен, да човек помпсли, да жпви у сред зиме. Ове годппе пзглед јо сав, да ће и март бпги тако хладан и промснљив, као птго су бплп последњи дани месеца фебруара: кпша, снсг п сваки час вотровн. Лхсо се време не окрене на горе, вреднп рагари моћи ће се размплити по пољу и њивама, да отпочну дуги низ радова, које треба до жетве још све да посвршавају. Цољске радово треба увек ичранијо почети, јор се онда могу и боље и на тенане ураднти, а нс мора се на врат па пос журпти, као кад се свп послови наједаред сусрстну. Зато треба свако да употробп ово згодно време, да што вишо уради. Чнм се земља буде просушила, треба на н.нви иочети са сејан.ем пролетњпх усева: пролетње пшеппцс (јарице), ралси, зоби, ј о ч м а.

Лко си јесенаске земљу добро узорао, па гн се земл.а нпје јако згрудвала, а ти јо мссто орања молсеш само гвозденом дрл.ачом подрљати. Где јс земља мало чнргаћа, добро ћош учпнпти да јсссхкс усОве мало дрљачом иротроссш ; а агсо гп је земл.а песковхгга п мекша, ире1)П ваљком преко пролотњнх усева. Сувипте бујне јесење усеве да не бп доцппје полегли, пређи исто тако ваљком. По ливадама попуни местича нравез

нине новнм семеном. Добро бн учинио, кад би и детелину прешао гвозденом браном. Стоку добро тимари! Волове у јарму хранп савесно, да би издуралп при пролетњем орању. Сгока пз гуље концем марта већ полази на пашу. Не пуштај стохсу на пашу пре него што се прво добро исушила, јер на влажној паши животиње велику штету праве. У г р а д и н а м а за поврће ваља земљу коиати, грабуљама је лепо растрти, па када време отопли, а ти посеј: пасуљ, грах, салату, зелен, месечарку ротквнцу, ранп кромпир и црни лук. Тада молсеш расађиватп н цвехслу, пергаун, целер, куиуе и кељ. У воћњаку хитан је посао скидањс гусеннца оа воћака, јер ако промашигп згодно доба, па напђе топло време, пзлећиће се јаја, и гусснице ће ти прокрилити воћњак. Сада ваља дрва п иначе очистити, окрссати, младице расадити, каламитп трегању, впшн.у, брсскву, шљиву. У винограду ваља довргаити риголовање п ђубрење. Ако се земља толпко просушила, да се у њој може мотиком и ашовом радптп, одгрћи. При одгртању међутпм пази, да не би вређао изданке. Са рсзањом се не жури, јер а1со тп рано орезани впнсград спопадну познп мразеви, промрзнуће пзданцп. Сада је време и ручиоме очен.у америкапске лозе. У котаркама хсруни се овога мосеца Јсукуруз, лопата се жито, редп и чисти од кукоља. У пчелињаку треба једног лепог дана заићи, па прегледати кошнице. Ако спазгнп, да ти хсоји народ пати од пролива, пусти га на пољс, да се прочисти. Ако је у којој кошници понеетало меда, постарај се да пчсло пе скапају од глади. Скаиале пчело треба из кошницо ишчнстити. Надгледај кошнпце и пазп, да се ннје у њих млш уселпо. Слабе народе и народе без матнцс треба здружигп. Жпппну троба добро хранпти зобљу, куваном зсленп, кречом; од овога добро посн и добро се лежо. За пасад узми своиса јаја. Квочке насади на чистом гнезду, којс је на заклоњеном месту. Нска пмају увек свежс воде и хране.