Njiva

XVIII. год.

ЊИВА

131. страна.

у пређашњим годинама бујало богато класје равницом, ова година морабити још много пдоднија од досадањих. Земаљски је интерес а и народно благостање захтева, да истрајан и предвиђајући економ с бодрим оком сваку прилику граби, која се за производњу пружа, те да неуморним радом остваримо све оне планове, које ће нашу економску залпху у садашњим околностима повећати. Велики циљ је тај, да што више производимо. У ту сврху ваља искорисгити такове територије, које досада и нису како треба употребљаване. Но они, који су се бавили са којом граном баштованлука знају најбоље, да нема такове и кртицом истуране земље, која се без нарочитих трошкова не би могла корисно употребити. Само мало стрпљења и оданости, а то је заиста најмање, што може домовина у тешким месецима рата од од нас очекивати. Тамо где се заклоњене и топло лежеће територије земље дају још употребити, производимо што више напред истерани ранији кромпир, да се тиме може произвести јефтино и вкусно храниво у маси. Пожелити је да се на таковим местима поеади и пасуљица и грашак. Ове године не мо* жемо наиме уопће на то рачунати, да, како је то бивало у пређашњим годинама, добивамо из иностраиства грашак у махунама, неужижљиво руско сочиво или кромпир из Малте, него с нашим савезницима заједно морамо од тога живити, што ми пами сами производимо. Уз то подомаћење

овакових усева у ширем кругу има и ту своју добру страну да и народ заволе и навикне на домаће производе, које се у јужним крајевима и досада у маси производило, па и у иностранство извозило. Много ће парлога нестати у нашим бреговитим и ошипраженим крајевима а вредни продуценти ће тиме, што ће целисходно задовољавити јавну потрошњу стално и поштену зараду заслуживати Али не само парлог ваља обрађивати баштованлуком, него сваки комадић подобне земље, где је само могуће, ваља с помоћу најраспрострањеније обрадне гране: баштовански обрађивати. Нарочито је важно то, да поставимо кухињске баште, Ако сваки, који је у том стању, завремена почне да производи зеља, тада не треба нико да се боји, да ће га морати оскудевати. Прво је правило то, да се производи у маси. Сада нема места томе, да пипамо око деликатесног сада, који се ређе троши. Напротив оне артиклове, који су подобни за храниво народа, ваља у што већој мери производити. Друго је правило то, да баштовански производ ваља да је што ранији. Ваља, да нам већ у пролеће стоји на расположењу стовариште повогазеља, јер је зимским израњивањем војске и опадањем иностраног увоза, ове године наравно раније него обично потрошено. Треће је правило то, да производња мора бити непрекидна. Добар економ удешава економију тако, да се има бавити с чиме преко целе године.