Njiva

Ј 12.

21. (8.) марта 1915.

XVIII. год.

Претплата је: 3 круне на целу годину. Мзлаап еваке недеље.

Уредништво и наклада «Њиве> ВиЗарез!, Е§уе1ет-и1сга 4.

је:

Нзлазп п на мађарском. словачком, рушљачком, румунском и немачком језику.

Народна храна у време рага. Наши непријатељи настоје, да нам занрече увоз свих животннх намирница са стране и да нам проузрокују оскудицу. То пм не ће ни онда поћи за руком, п кад би увоз забранпли, ако сваки од нас буде схваћао својом дужношћу, да ове жпвотне нампрнпце чува и да вх без потребе не расипа. Сваки је поједпнац позван, да настоји око тога, како бп се што боље храном осигурао, а свакп то може и учинити, ако удеси свој жпвот тако, како захтевају општи интересп. Нека се не пада у једну другу погрешку па да се купују непотребне ствари п да се тиме за се и за друге све више диже цена. Држите се оне наше народне посдовице: «Ко купује оно, што му не треба, продаваће и оно,

што му треба». Све оне, који су накуповалп превише залпхе, треба нарочито опоменути, да се спремљањем животних нампрнпца а нарочито брашна на незгодно место обпчно догодп, да се брашно покварп п да се јести не може. М е с о. Многп прецењују месну храну. Није нужно сваки дан или више пута аа дан јести меса, а нпје опет економски клати младе животиње, као телад итд., јер је телетина мање храњива од говеђине. Говеђину п свнњетину може врло лахко надоместити овновнна и јагњетина, а исто тако риба п дпвљач. Остатци меса нека се не бацају, од њих се могу приправити умокци, чорба, месне пите итд. М л е к о п с п р. Млеко и сир су важна храна, а нарочито због тога, што су пуни беланчевине па могу